2005-12-15 Dnevnik ambulantnega dela vaj

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (dnevnik_ambulantnega_dela_vaj.doc)dnevnik_ambulantnega_dela_vaj.doc33 kB
DNEVNIK AMBULANTNEGA DELA VAJ


Četrtek, 15.12.2005
Ambulanta za kirurške infekcije – prvi in kontrolni pregledi (dr.Čuček)

Videla sem vraščen noht na palcu noge pri otroku, fistulo na koži stegna (po operaciji kolka), iz katere se vsak dan cedi, kronično razjedo na goleni, ki je bila okužena z bakterijo Pseudomonas (vonj po ribah), kronično razjedo po amputaciji II. prsta na nogi (zaradi gangrene), ki se ne celi, ter zatrdlino na gležnju, pri kateri je bila prisotna fluktuacija, in je bila indicirana incizija.

Petek, 16.12.2005
Ambulanta za kirurške infekcije – operacijska (dr.Berce Aleš)

Videla sem operacije, ki so bile izvedene v splošni anesteziji – incizija in izpraznitev inficiranega ateroma na hrbtu, za katerega so najprej mislili, da je absces, odstranitev globokega abscesa pod mišicami na stegnu, nekrektomijo vnetnega procesa na palcu noge (pacient je imel protin), ki je obsegala tudi odstranitev razmehčanih delov kosti, odstranitev ateroma na vratu v submentalni regiji, ter odstranitev abscesa na medialnem delu stegna.
Od operacij, ki so zahtevale le lokalno anestezijo pa sem videla ablacije nohta in pred tem, kako se daje Oberstov blok.

Ponedeljek, 19.12.2005
Ambulanta za abdominalno kirurgijo (dr.Mekicar)

Predvsem sem videla sprejem in pregled pacientov, ki so prišli na operacijo. Videla sem pacienta z tumorjem glave pankreasa (ikteričen, shujšal je 20 kg, ker je bil brez apetita), pacientko z hemangiomom jeter (velik je bil 3,5 cm in simptomatski – bolečine pod desnim rebrnim lokom), ter pacienta z kolorektalnim karcinomom, lociranim 12,5 cm globoko, zato se ni tipal med rektalnim pregledom. Naredila sem anamnezo in status teh pacientov, ter izpolnila temperaturni list.

Dežurstvo abdominalna kirurgija (dr. Meško)

Celo popoldne ni bilo nobenega pacienta, zato nisem nič videla.

Torek, 20.12.2005
Ambulanta za urologijo (dr.Boris Sedmak in dr.Štrus)

Videla sem veliko pacientov z hipertrofijo prostate, pacienta z bolečinami zaradi ledvičnih kamnov, nosečnico z bolečinami, mikrohematurijo in hidronefrozo (sumili so, da plod pritiska na ureter), ter pacienta z hematospermijo. Na vajah sem opravila rektalne preglede in kateterizacijo moškega, ter gledala cistoskopijo (pacient je imel hematurijo, ter stanje po TURP)


Sreda, 21.12.2005
Ambulanta za plastično kirurgijo in opekline (dr.Šolinc)

Videla sem »trigger finger« in kako se ga oskrbi (blokada), sindrom karpalnega kanala (kontrola pred in po operaciji), cornu cutaneum na lateralni strani kolena, basaliom (temporalno, pred operacijo; recidiv po operaciji), lipom, displastične nevuse, stanje po operaciji ušes (otapostaza), kontrolo rane po opeklini roke, kontrolo rane po električnih opeklinah obeh rok, pregled otroka, ki si je poškodoval mezinec (imel je bolečine, ni mogel skrčiti proksimalnega sklepa, drugače pa ni bilo vidnih poškodb).

Četrtek, 22.12.2005
Ambulanta za kirurgijo srca in ožilja (dr.Ivan Kneževič)

Najprej je prišlo veliko pacientov zaradi kontrole INR, zdravnik je predpisal nadaljno shemo jemanja Marivarina. Videla sem nekaj pacientov, ki so prišli na kontrolo po vstavitvi pacemaker-ja, zdravnik jim je programiral delovanje pacemaker-ja. Videla sem pacienta, ki je prišel na pregled pred operacijo zaradi stenoze femoralnih arterij, ter pacientko z »sindromom kradeža«, ki je prišla na kontrolo po operaciji.

Petek, 23.12.2005
Anestezija (dr.Požar)

Bila sem prisotna ob pripravi pacienta na operacijo (operacija metastaz jeter, kolorektalni karcinom). Nadzirala sem vitalne funkcije med anestezijo, vzpostavila umetno dihalno pot in umetno vensko pot, ter ventilirala pacienta. Videla sem celoten postopek od takrat ko so bolnika pripeljali v operacijsko dvorano do takrat, ko je se je zbudil in smo ga odpeljali na intenzivno nego.

Torek, 27.12.2005
Proktologija (dr.Vesna Manfreda-Rok)

Videla sem operacijo tromboze hemoroidov, odstranitev kožnih gub okoli anusa, rektoskopijo in proktoskopijo, pacienta z Peutz – Jeghersovim sindromom, več pacientov z črevesno razpoko, odstranitev polipa, kako se naredi elastično ligaturo hemoroidov, pacienta z perianalnim dermatitisom, ter kontrolo rane po operaciji pilonidalnega sinusa.

Sreda, 28.12.2005
Travmatološka ambulanta – urgenca
Dežurstvo travma – ambulanta (dr.Peter Zorman, dr.Iztok Gril)

Predvsem je prišlo ogromno pacientov, ki so padli na ledu, z različno simptomatiko: boleče koleno, očalast hematom (po padcu na glavo), bolečine v komolcu (RTG je pokazal zlomljen komolec), boleča roka (RTG je pokazal kominutiven zlom radiusa). Videla sem kako se dela direkten in indirekten test za zlomljeno navikularno kost. Videla sem pacienta, ki je padel z višine, in je bilo potrebno šivanje ran na obrazu. Bilo je tudi dosti pacientov po prometni nesreči: z bolečim vratom, z bolečo ramo (omejena gibljivost, boleč pritisk na akromion).
Četrtek, 29.12.2005
Travmatološka ambulanta – kontrolni pregledi (dr.Sluga Boštjan)

Videla sem kontrolne preglede po izpahu rame, po operaciji zloma golenice, po zlomu radiusa, po operaciji zloma gležnja, po operaciji zloma prsta. Zdravnik je pregledal celjenje ran, obseg gibljivosti, rentgenske slike in svetoval glede vaj in obremenjevanja sklepov oz. nog.

Laboratorij
Opravila sem 10 venepunkcij.

Petek, 30.12.2005
Travmatološka ambulanta – operacijska
Dežurstvo travma – operacijska (dr.Kozic)

Videla sem kako se namesti ekstenzijska opornica po zlomu kolka (padec na ledu, starejša gospa), kako se opravi punkcija kolena, kako se oskrbi hematom pod nohtom, predvsem pa je bilo veliko šivanja ran. Tudi sama sem zašila razpočno rano na glavi, po padcu na ledu.