2005-03 Klimakterij

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (klimakterij.doc)klimakterij.doc21 kB
MENOPAVZA, KLIMAKTERIJ-DEFINICIJEMENOPAVZA: pomeni zadnjo menstruacijo in jo določamo retrogradno po enoletni amenoreji.
Fiziološka menopavza nastopi najpogosteje med 45. in 55. letom. Če menopavza nastopi pred 45. letom govorimo o »MENOPAUSIS PRAECOX« ali PREZGODNJI MENOPAVZI. Vzrok je lahko kirurški (odstranitev obeh jajčnikov) ali pa je idiopatski. V vsakem primeru pa je prezgodnja menopavza povezana s pogostejšim pojavljanjem različnih obolenj, ki so povezana s pomanjkanjem estrogena.


PERIMENOPAVZA ali KLIMAKTERIJ: je obdobje nekaj let pred in 1 leto po menopavzi. Povprečno traja 7 let. Nekateri pravijo, da traja, dokler se ženska pritožuje nad različnimi simptomi, ki so značilni za to obdobje (palpitacije, navali vročine, nespečnost, pozabljivost, anksioznost, depresija…). Značilne za to obdobje so tudi neredne menstruacije. Pri približno 15 odstotkih so ti simptomi tako izraženi, da bi potrebovali zdravljenje. V tem času začne upadati količina estrogena pa tudi drugih hormonov (progesteron, androgeni)


POSTMENOPAVZA: je obdobje, ki se začne 1 leto po zadnji menstruaciji (menopavzi). Estrogen v tem času doseže svoj minimum. V tem obdobju močno naraste nevarnost kardivaskularnih bolezni in osteoporoze.