2005-03 Bakterijske vaginoze

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (bakterijske_vaginoze.doc)bakterijske_vaginoze.doc46 kB
Bakterijske vaginoze

Kaj so bakterijske vaginoze
BV se pojavi, ko se poruši ravnovesje normalne nožnične bakterijske flore in pride do čezmernega razmnoževanja nekaterih bakterij (predvsem anaerobov), ki se sicer v nožnici normalno nahajajo. BV je najpogostejši vzrok vaginalnega izločka in neprijetnega vonja ter najpogostejša okužba nožnice pri ženskah v rodni dobi.

Etiologija
Normalno se v nožnični flori nahajajo predvsem laktobacili,ki s pretvarjanjem glikogena v mlečno kislino, vzdržujejo nizek pH (pod 4,5). Ta direktno inhibira rast anaerobnih organizmov ter glivic in ga lahko poruši že prepogosto in preveč intenzivno umivanje nožnice (neustrezni higienski preparati), menjava spolnega partnerja, uporaba širokospektralnih antibiotikov, uporaba materničnih vložkov ter diafragme,
stres, potovanje, sladkorna bolezen, menstruacija in čišča po splavu ali po porodu. Zmotno je prepričanje, da se okužimo prek brisač, rjuh, straniščnih školjk, bazenov.
Vloga spolne aktivnosti še ni razjasnjena: naj se ne bi prenašala s spolnimi odnosi (čeprav ženske, ki še nikoli niso imele odnosa, imajo redko BV). Spolni odnos brez uporabe kondoma pa lahko povzroči BV ali stanje poslabša, zaradi zvišanja pH v nožnici.
Pri pacientih z BV se laktobacili v normalni vaginalni flori zamenjajo z anaerobi, kot so : Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, bakterije iz rodu Bacteroides, Eubacterium,Peptostreptococcus spp., Prevotella, Mobiluncus.
Gardnerella vaginalis naj bi se pojavljala pri 90 BV, zato so se namesto termina »vaginoze« uporabljala »nespecifični« oz. »gardnerelni« vaginitis.

Klinični simptomi in znaki
Najpogostejši (in pogosto edini) znak je homogen, moten, bel ali sivkast nožnični izcedek neprijetnega vonja (barva in količina lahko variira), ki je še bolj izrazit po spolnem odnosu; normalen vaginalni izcedek pa je viskozen, rahlo belkast, nabira se predvsem v forniksih, njegov pH pa je pod 4.5. Pri BV pa opazimo redek, siv izcedek, prisoten tudi pri vhodu v nožnico in se pritrdi na steno steno nožnice.
Lahko je prisotno tudi srbenje, pekoča bolečina pri uriniranju, bolečina med spolnim odnosom; polovica žensk pa kljub izpolnjevanju kliničnih kriterijev nima nobenih znakov vnetja.

Diagnoza:
Postavlja se klinično ali z barvanjem po Gramu.
Dg kriteriji (izpolnjeni morajo biti najmanj trije):
1. redek, homogen nožnični izcedek (prisoten tudi pri vhodu v nožnico in se pritrdi na steno nožnice;)
2. pH vaginalnega izcedka >4,5
3. pozitivni Whiffov test: neprijeten (po ribah smrdeč oz. aminski) vonj ob dodatku KOH vaginalnemu izločku;
4. prisotnost »clue cells« v mikroskopskem preparatu (več kot 20);
5. odsotnost levkocitov.


Vzrok neprijetnega vonja
Dvig pH-ja v vagini (zaradi manjšega števila laktobacilov) povzroči sprostitev posameznih aminov kot sta putrescin in kadaverin. V normalnem okolju sta nehlapljiva, pri alkalnem pH-ju pa postaneta hlapna in imata specifičen vonj (po ribah). Ta vonj lahko okrepimo z dodatkom KOH (kar delamo pri Whiffovem testu), pojača pa se tudi po spolnem odnosu (pH spreme okoli 7), ki povzroči alkalizacijo ter zaradi prisotnih beljakovin nastaja še več hlapnih aminov.

»Clue cells«
so epitelne celice nožnice z nepravilnim obrisom, ki jih vidimo na mikroskopskem preparatu brisa nožnice. Na površini celic se vidijo granule, ki predstavljajo skupke bakterij(kokobacilov) pritrjenih na površini.

Zdravljenje
A) Sistemsko zdravljenje:
• metronidazol je sredstvo izbora (500 mg 2X dnevno, 7 dni ali enkratna doza 2g); efektiven proti anareobnim bakterijam, medtem ko je učinek proti laktobacilu zanemarljiv
stranski učinki : slabost, bruhanje, anoreksija, kovinski okus, glavobol, temen seč
prepovedano uživanje alkoholnih pijač – učinki podobni disulfiramu
• klindamicin (300 mg 2X dnevno, 7 dni);

B) Lokalno:
• antibiotik : metronidazol, klindamicin krema (2) ; manj stranskih učinkov; ni uspešno v nosečnosti.
• laktatni gel, ki vsebuje mlečno kislino in rastne faktorje za laktobacile; (5 ml intravaginalno vsak večer, 7 dni)


Kako zmanjšati možnost nastanka BV
 Za intimno nego uporabljajte navadno vodo ali mila s pH med 3.5 in 4.8, ki ohranjajo naravno kislost nožnice.
 Pri spolnem odnosu uporabite kondom.
 Skrbno čistite kontracepcijska sredstva za večkratno uporabo (diafragma)


Zapleti
• Vnetje organov v mali medenici,
• Endometritis,
• Zapleti (infekcije) po ginekoloških operacijah,
• Pri nosečnici lahko prezgodnji porod in nizka porodna teža novorojenčkov.
• Pogoste ponovitve