2005-03 Benigne spremembe maternicnega vratu

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (benigne_spremembe_maternicnega_vratu.doc)benigne_spremembe_maternicnega_vratu.doc35 kB
BENIGNE SPREMEMBE MATERNIČNEGA VRATU

Polipi
Polip je tvorba, ki se boči nad mukozno površino in je makroskopsko vidna.

Ploščatocelični papilom (= fibroepitelijski polip = fibroepiteliom)
Papilom je benigen epitelijski tumor. Ponavadi je solitaren, najdemo pa ga na eksocerviksu ali tranzitni zoni, še pogosteje pa v vagini ali vulvi.
Mikroskopska slika:
Osnova ploščatoceličnega papiloma je fibrovaskularen pecelj, od katerega se odceljajo manjše veje. Pokrit je z zrelim pločatoceličnim epitelijem brez citoloških atipij.
Terapija: že pri diagnostični biopsiji se ponavadi odstrani celoten papilom, tako da ne potrebuje specifičnega zdravljenja.

Endocervikalni polipi
Kot pove njegovo ime ga najdemo v endocerviksu. Ponavadi so solitarni in ne povzročajo nobenih simptomov.
Mikroskopska slika:
stromo sestavlja fibromuskularno tkivo, na bazi polipa pa najdemo krvne žile.
Polip pokriva žlezni epitelij, razen tistih bližje tranzitni zoni, ki so lahko pokriti tudi s ploščatoceličnim epitelijem.

Mikroglandularna hiperplazija
Gre za proliferacijo žleznega epitelija endocerviksa, ki so jo najprej opazili pri ženskah, ki so jemale oralne kontraceptive, najdemo pa jo lahko tudi pri nosečnicah in pri postmenopauzalnih ženskah na hormonski terapiji. Makroskopsko je polipoidna tvorba endocerviksa, mikroskopsko pa vidimo poleg večjega števila žlez še njihovo hipersekrecijo – kuboidne celice žleznega epitelija vsebujejo različne količine mucina.
Ponavadi najdemo v lumnih žlez tudi neutrofilce in edem strome. Glede na razmerje med stromo in žlezami lahko ločimo solidne in mucinozne oblike mikroglandularne hiperplazije.

Kondiloma akumilata
So eksofitični, trnasti ali cvetačasti tumorji, ki nastanejo kot posledica okužbe s humanimi papiloma virusi. Mikroskopsko vidimo debel, včasih hiperkeratotičen epitelij, ki prekriva fibrovaskularno jedro.

Na materničnem vratu lahko, sicer redko, najdemo tudi melanocitni nevus in plave nevuse.
Njuna makro- in mikroskopska slika je podobna tisti na koži.

Mezenhimski tumorji

Leiomiom
Benigen tumor, ki vznikne iz gladkega mišičja, ponavadi miometrija, v 8 pa ga najdemo tudi v cerviksu. Makroskopsko so čvrste okrogle sivobele mase.
Mikroskopsko pa vidimo skupke gladkomišičnih celic, včasih pa še žarišča fibroz, ishemičnih nekroz, krvavitve in kalcifikacije.

Drugi benigni mezenhimski tumorji
V materničnem vratu lahko najdemo še kapilarne in kavernozne hemangiome, arteriovenske malformacije, benigne schwannome, lipome, lipoleiomiome in redko ganglioneurom in rabdomiom.

Metaplazija
Je reverzibilna sprememba, pri kateri zrele celice ( epitelijske ali mezenhimske ) zamenjajo zrele celice drugega tipa.


Ploščatocelična metaplazija
Poteka normalno v tranzitni coni, kjer se žlezni epitelij nadomešča s ploščatoceličnim.
Mikroskopska slika:
Pod ploščatoceličnim epitelijem proliferirajo nediferenciirane, kuboidne rezervne celice. V primerjavi z zrelim ploščatoceličnim epitelijem ne vsebujejo glikogena in ležijo nad endocervikalnimi žlezami.

Druge metaplazije

V cerviksu maternice lahko najdemo še prehodno metaplazijo, intestinalno, tubalno in epidermalno metaplazijo.

Mezonefrični ostanki

So asimptomatske naključne najdbe, ki so vidne le mikroskopsko.
Pod tranzicijsko zono v lamini proprii vidimo skupke tubularnih žlez okoli glavnega dukta. Tubularne žleze obkroža bazalna membrana, v njihovih lumnih eozifilen sekret.
Iz njih se lahko razvijejo ciste.

Decidualne spremembe

Decidualni vozliči se pojavijo v nosečnosti tik pod epitelijem. Redko merijo več ko 3-4 mm v premeru. Mikroskosko vidimo skupke celic s svetlo, granulirano citoplazmo.
Lahko jih zamenjamo z nekeratinizirajočim ploščatoceličnim karcinomom.

Ciste

Ovula Nabothi
Nastanejo v transformacijski zoni, če ploščatocelični epitelij pri nadomeščanju žleznega zapre izvodila endocervikalnih žlez. Ovulo tako tvorijo viskoprizmatske, mucin secinirajoče žlezne celice.

Tunnel Clusters

V bližini epitelijske površine najdemo skupke dilatiranih in z mucinom napolnjenih endocervikalnih žlez. Skupki so okrogle oziroma ovalne oblike brez vnetne infiltracije ob robovih.

Vnetja

Cervicitis oziroma cervico-vaginitis lahko poteka akutno ali kronično.
Značilen znak leukorea – izcedek iz nožnice.
Pri kroničnem vnetju vidimo še rdečino, oteklino in granulacijsko tkivo na robovih materničnega ustja.
Mikroskopsko vidimo vnetni infiltrat, katerega pri akutnem vnetju sestavljajo predvsem neutrofilci, pri kroničnem pa limfociti.
Če vnetje zapre izvodilo žleze, nastane ovula Nabothi.Endometrioza

O njej govorimo, kadar najdemo tkivo s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija zunaj maternične votline.
Najdemo jo v jajčniku ( najpogosteje, čokoladna cista), mali medenici, rektovaginalnem septumu, nožnici, materničnem vratu ( predvsem na porciji ) redkeje pa tudi na oddaljenih organih.
Mikroskopsko najdemo endometrijske žleze in stromo ( ta mora biti prisotna, če želimo zagotovo postaviti diagnozo ) ter makrofage z heofuscinom in hemoziderinom.