Razdelitev sprememb lege in drže maternice

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (razdelitev_sprememb_lege_in_drze_maternice.doc)razdelitev_sprememb_lege_in_drze_maternice.doc39 kB
Razdelitev sprememb lege in drže maternice


Maternica ima pravilno lego, kadar je nagnjena naprej (antevertirana), kar pomeni, da obstaja topi kot med nožnico in materničnim vratom (slika), in upognjena naprej (anteflektirana), to pomeni, da obstaja topi kot med materničnim vratom in materničnim telesom (slika), ter se nahaja v sredini medenične votline (slika). Maternica je pri nekaterih ženskah tudi nagnjena navzad (retrofleksija). Navzgor fundus maternice ne sega čez ravnino, ko jo omejuje linea terminalis, navzdol pa nožnični del cerviksa (collum) ne sme segati pod interspiralno črto. Lega maternice ni stalna. Normalno je premična v vseh smereh. Poln sečni mehur jo potiska naprej, poln rektum tudi naprej, če pa sta polna oba, jo potiskata kranialno. Povišani intraabdominalni trak jo potiska navzdol. Če vzrok, ki je dislociral maternico, preneha delovati, se maternica vrne v svoj osnovni položaj. Gibljivost ji omogoča elastično-vezivni aparat, ki je pričvrščen v medenici. Mišično-vezivni aparat sestavljata suspenzijski in sustencijski del, ki sta funkcionalno enako važna.

Suspenzijski del drži maternico v njeni pravilni poziciji (anteversio in anteflexio). Tvorijo ga vezi, ki izhajajo iz maternice na medenično okostje radialno v vseh smereh:
lateralno - ligamentum latum uteri in parametrij;
dorzalno – ligamentum sacrouterinum in ligamentum rectouterinum;
ventralno – ligamentum teres uteri, ligamentum vesicouterinum in ligamentum pubovesicale.
Ligamentum latum uteri pripenja maternico ob lateralno steno male medenice in jo drži v frontalni legi. Ligamenta sacrouterinum in rectouterinum pritrjata maternico ob križnico oziroma rektum. Ligamenta vesicouterinum in pubovesicale pa pripenjata maternico ob mehur in dalje na simfizo. Ligamentum teres uteri poteka z maternice v ingvinalni kanal in se pahljačasto razrašča v velike sramne ustne. Ta ligament je vezivno-mišična vrvica, ki drži kot na vajetih maternico v antefleksiji.
Suspenzijski del vsebuje razen elastičnega nitja tudi gladke mišične vitre, kar daje maternici izredno prožno lego in pogoje, da se lahko premika v vse smeri, kar je pomembno predvsem v nosečnosti. S pomočjo suspenzijskega dela je maternica »obešena« in lebdi v mali medenici.

Sustencijski del je podporni aparat dna medenice. Formira elastični del porodnega kanala in se deli na zadnji večji del - medenično diafragmo (diafragma pelvis), in prednji manjši del - urogenitalna diafragma (slika). Medenična diafragma je elastična mišično-vezivna plošča, ki jo sestavljajo levatorji anusa in kokcigealne mišice z vezivnimi membranami. Prepona zapira zadnjo odprtino male medenice in drži intraabdominalne, še zlasti pa medenične organe, se upira intraabdominalnemu tlaku ter obkroža in fiksira različne organe. Diafragma urogenitale je trikotna mišično-vezivna plošča, ki zapira prazni prostor med levatorji in ojačuje medenično diafragmo.
Sustencijski del, ki zapira izhod medenice, mora biti dovolj čvrst, da drži trebušne organe in da prenese intraabdominalni tlak, hkrati pa dovolj elastičen, da se lahko podaljša in razširi, ko se formira mehki del porodnega kanala.

Vnetne in druge bolezni posameznih delov opisanega mišično-vezivnega aparata lahko povzročijo trajne spremembe položaja maternice.


Nepravilne lege maternice

1. Hiperantefleksija (preveč naprej upognjena)
Najpogosteje je prirojena, lahko pa je posledica tumorjev maternice ali jajčnikov. Zdravljenje ni potrebno; če pa gre za tumor, ga je potrebno odstraniti.

2. Retroverzija/retrofleksija ali lateroverzija/laterofleksija
Lahko gre za prirojeno ali pridobljeno. Nastane zaradi težkega dela v obdobju razvoja, kroničnih obstipacij, vnetij, poškodb ali v porodnem obdobju, če niso upoštevana higienska načela. Retroverzijo/retrofleksijo ne štejemo za patološko. Razlikujemo mobilno in fiksirano retroverzijo/retrofleksijo. Pri mobilni retroverziji/retrofleksiji je maternica premakljiva. Navadno ne povzroča posebnih težav in zdravljene tako ni potrebno. Če retroflektirana noseča maternica pritiska na mehur in sečnico, jo digitalno reponiramo. Pri fiksirana retroverziji/retrofleksiji je maternica z zarastlinami zrasla z adneksi in organi v njeni okolici. Lahko povzroča bolečine v križu in spodnjem delu trebuha, podaljšane in močne menstruacije, disparevnijo (bolečine pri spolnem občevanju) in neplodnost. Če povzroča težavo, zdravimo kirurško; skrajšamo okrogle vezi in s tem maternico suspendiramo ali jo prišijemo na sprednjo trebušno steno ali odstranimo (ekstirpiramo).

3. Antepozicija, retropozicija, lateropozicija (v celoti premaknjena maternica v določeno smer)
Ponavadi nastane zaradi vnetja materničnih vezi (parametrijev), ki se zadebelijo, zabrazgotinijo in skrajšajo ter na ta način premaknejo maternico iz njene normalne lege ali jo odmikajo tumorji. Nepravilnosti lahko spremljajo bolečine, disparevnijo in neplodnost. Zdravljenje je podobno kot pri kroničnih vnetjih.

4. Elevacija, descensus in prolaps maternice (glej drugi seminar)

5. Rotacija in torzija
Rotacija nastane po vnetjih. Celotna maternica je zasukana okoli svoje vzdolžne osi. Pri torziji je samo telo maternice zasukano okoli svoje vzdolžne osi. Najpogosteje nastane pri tumorjih maternice. Obe nepravilnosti sta izredno redki. Zdravimo vzročno.

6. Inverzija
Maternična sluznica je na površini, v inverzijskem lijaku pa so adneksi. Nepravilnost je izredno redka. Lahko nastane po porodu ali pa je posledica vleka tumorja maternice in ohlapnosti maternične stene. Zdravljenje je operativno.