Moška kontracepcija

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (moska_kontracepcija.doc)moska_kontracepcija.doc30 kB
Ovire pri razširjanju moške kontracepcije:
- kulturni in sociološki zadržki,
- ireverzibilnost nekaterih kontracepcijskih metod,
- bojazen moških pred morebitnimi stranskimi učinki ( predvsem pri hormonski kontracepciji ).
Mehanizmi delovanja kontracepcije pri moškem:
- s prekinitvijo nastajanja semenčic v modih ( hormonska kontarcepcija, gossypium, toplota ),
- s prekinitvijo prehoda semenčic v nožnico ženske ( občasna spolna abstinenca, prekinjen odnos, kondom, vazektomija ),
- z motenjem dozorevanja semenčic in njihove funkcije.
Značilnosti kontracepcije ( kakšna bi morala biti ):
- enako učinkovita kot ženske,
- sprejemljiva za oba partnerja,
- učinkovita takoj, brez stranskih učinkov,
- brez nezaželjenega vpliva na spolno poželenje in potenco,
- reverzibilna,
- lahko dostopna.
Takih metod še ne poznamo.

Tradicionalne in sedaj uporabljane kontracepcije
Najstarejša je coitus interruptus oz. prekinjen odnos, ki ga uporablja okrog 4 parov. Potrebno je sodelovanje obeh partnerjev in zmanjša spolni užitek, je tudi neučinkovita metoda ( na leto zanosi 18 parov ). Z občasno spolno abstinenco imajo pari spolne odnose le v varnih dneh, v katerih je verjetnost zanositve nizka. Kljub temu zanosi do 20 letno. Približno 10 parov uporablja za kontracepcijo kondom s spermicidi ali brez njih. Ti tudi niso zelo učinkoviti, saj zanosi 6 – 12 žensk, katerih partnerji jih uporabljajo. Zagotavljajo pa dodatno preventivo pred spolno prenosljivimi boleznimi. Vazektomija je že pravzaprav kirurška metoda sterilizacije, dokončna in učinkovita komaj čez nekaj tednov. Uporablja jo 5 – 10 parov. Neučinkovitost je ocenjena med 0,2 – 2, odvisno od operativne tehnike ( ligatura, koagulacija, resekcija, skleroza ) predvsem zaradi rekanalizacije. Pojavljajo se lahko tudi zapleti ( v 6 ) kot hematom in epididimitis, zatrdlina, spermični granulom. Spermatogeneza ni prekinjena, prav tako se ne spremeni koncentracija spolnih hormonov. Morebitne spolne motnje po vazektomiji so psihičnega izvora. Pred sterilizacijo svetujemo pacientu, naj odda seme v zamrznitev. Do 3 moških želi uporabiti svoje zamrznjene semenčice oz. zahteva desterilizacijo.
Poleg sterilizacije obstajajo druge metode za prekinitev prehodnosti semenovodov. V semenovode lahko vbrizgamo različne snovi, da bi zamašile ( silikonski zamaški ), oz. sklerozirale ( karbolna kislina ) semenovod.

Metode kontracepcije v preizkusnih fazah
Pri hormonski kontracepciji uporabljamo samo androgene ali androgene v kombinaciji s preparati, ki preprečujejo sproščanje gonadotropinov – to so progestageni ali antagonisti GnRH. Učinkovitost kombinacij progestagenov - androgenov je na splošno dobra ( azospermijo doseže 56 – 100 pacientov ), boljša kot s čistimi androgeni, ker delujejo progestageni sinergistično z androgeni. Antagonisti GnRH zavrejo sekrecijo obeh gonadotropinov: LH in FSH. Zmanjšana produkcija LH zmanjša intratestikularni testosteron, zmanjšana produkcija FSH zavre spermatogenezo. Zaradi zavrete produkcije testosterona je obvezno dovajati eksogeno testosteron. Presledek med začetkom zdravljenja in azospermijo je sorazmerno kratek ( 8 – 12 tednov ). Po prekinitvi uporabe teh preparatov se semenčice v izlivu pojavijo po 2 – 3 mesecih. Če uporabljamo čiste androgene so pogosti stranski učinki:
- prehodna rast telesne teže,
- akne,
- ginekomastija,
- poliglobulija,
- znižane vrednosti HDL in kalcija v plazmi.
Obstaja povečano tveganje za holestazo in hepatocelularni karcinom, ni še izključeno pospeševanje rizika za pojav raka na prostati. Pri kombinaciji progestagenov in androgenov pa so stranski učinki redki in povečini blagi.
V preizkušnji je tudi kombinacija modulatorjev androgenskih in progestinskih receptorjev, ki imajo sposobnost, da delujejo agonistično na ene receprorje, na druge pa antagonistično ( prostata, lipoproteini ).
V raziskovanju je tudi imunološka kontracepcija, a so protitelesa proti antigenom semenčic do sedaj uporabili le pri živalih, pri človeku pa le in vitro.

Opuščene oblike kontracepcije
Gossypium, ki je ekstrakt bombaža, neposredno in učinkovito ovira sprematogenezo in dozorevanje spermatogenezo in dozorevanje semenčic. Zaradi resnih učinkov in slabe reverzibilnosti se ne uporablja več. Številne druge snovi preprečujejo nastajanje semenčic ( amebicidi, nitrofurantoin, … ) ali motijo njihovo dozorevanje ( sulfasalazin, ketokonazol, … ). Zaradi toksičnosti je njihova uporaba pri človeku prepovedana. Povišanje temperature v modih povzročimo s pritrditvijo mod v ingvinalni kanal.