Menopavza, perimenopavza in postmenopavza

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (menopavza.doc)menopavza.doc26 kB
Menopavza

Izraz menopavza izvira iz grščine in pomeni dobesedno prenehanje menstruacije. Zadnjo menstruacijo – menopavzo lahko določimo retrogradno, po enoletni amenoreji.
Spontana, fiziološka menopavza nastopi najpogosteje med 45. in 55. letom. Povprečna starost Evropejk v času menopavze je 50 let in se ne spreminja v zadnjem stoletju. Ko nastopi menopavza po 55. letu govorimo o »menopausis tarda«, ko nastopi menopavza pred 45. letom govorimo o »menopausis praecox«. Pozna menopavza ni bolezen, saj je le odraz podaljšanega delovanja jajčnikov, medtem ko prerana menopavza (kirurška menopavza – odstranitev obeh jajčnikov, idiopatska menopavza) zaradi estrogenskega deficita negativno vpliva na zdravje žene. Smrtnost in obolevanje žensk s prerano menopavzo je pogostejše kot pri ostalih ženskah, zato je potrebno nadomeščati hormonski deficit.

Perimenopavza (klimakterij)

Obdobje malo pred menopavzo (par let) in eno leto po njej imenujemo perimenopavza. Izraz klimakterij (grškega izvora, pomeni zadnji klin na lestvici) se opušča.
Za to obdobje so značilne nekatere fiziološke spremembe (navali krvi v glavo, neredna mestruacija, vrtoglavica, palpitacije, dispneja, anksioznost, utrujenost, iritabilnost, psihotična stanja). Simptomi so pri 15 žensk dovolj izraženi, da bi si zaslužile zdravljenje (svetovanje, HRT-hormone replacement therapy). Ta simptomatika je posledica prilagajanja ženske na življenje brez funkcij estrogena in progesterona (okoli 50. leta je na voljo samo še nekaj primordialnih foliklov, ki reagirajo na stimulacijo z FSH in LH, zato estrogen pada, LH in FSH pa naraščata (dezinhibicija zaradi manj estrogena in inhibina), vrh LH je nižji (ker ni estrogenske facilitacije gonadotropov prek povečanja števila GnRH-R), ciklus postane anovulatoren (zaradi nižjega vrha LH in manjše estrogenske avtokrine in parakrine up-regulacije LH-R in FSH-R v foliklu)).

Postmenopavza

Postmenopavza se začne arbitrarno eno leto po zadnji menstruaciji. Sinteza estrogena v jajčnikih pada proti minimumu (ta minimum predstavlja estrogen, ki se iz androgenov, ki se sintetizirajo v nadledvičnici in ovarijski stromi, tvori v tkivih z aromatazno aktivnostjo (adipozno tkivo - debele žene imajo manj simptomov estrogenske deprivacije).
Najpogostejše spremembe v postmenopavzi so kardiovaskularne bolezni, osteoporoza in porast telesne mase.