Vulvovaginalna kandidiaza

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (vulvovaginalna_kandidiaza.doc)vulvovaginalna_kandidiaza.doc68 kB

DEFINICIJA
Pri vulvoganinalni kandidiazi (VVK) gre za vnetje, ki zajame področje vagine in/ali vulve. Vnetje je posledica invazije superficialne plasti epitelija vagine z glivami iz rodu Candida spp.
Obolenje je zelo pogosto, saj se z njim, vsaj enkrat v življenju, sreča kar 75 žensk. Ponavljajoča VVK pa se opjavlja pri 5 žensk.
Ocenjuje se, da je 10-20 vseh žensk asimptomatskih nosilk kandide.

ETIOLOGIJA
Okužba kar v 85-90 povzorča C. albicans, v preostalih 10-15 pa druge vrste iz rodu kandide (npr. C. glabrata v 5-8, C. tropicalis...).
Natančen mehanizem prehoda iz asimptomatskega stanja do vnetja ni dobro pojasnjen.

DEJAVNIKI TVEGANJA
- nosečnost - zaradi visokega nivoja estrogenov in povečane vsebnosti glikogena v epiteliju nožnice
- kontrcepcija - tveganje za okužbo se poveča ob uporabi oralnih kontraceptivov (sploh pri starejših preparatih z višjimi nivoji estrogenov), ob uporabi diafragme v kombinaciji s spermicidi in ob uporabi materničnega vložka
- neurejena sladkorna bolezen
- ob okvari imunskega sistema (npr. okužba s HIV)

- antibiotiki - v nizkem odstotku bolnic pride ob jemanju širokospektralnih antibiotikov do VVK (verjetno zaradi spremembe vaginalne flore)
- spolnost - VVK ni povezana s številom spolnih partnerjev, se pa pogosteje pojavlja z vzpostavitivjo rednih spolnih odnosov

- izpiranje nožnice, uporaba ženskih higienskih pripomočkov, ozka oblačila - izkustvena povezava, znanstvene potrditve ni
- prehrana - raziskave ne potrjujejo vpliva diet na razvoj VVK

KLINIČNA SLIKA
Težave se navadno pojavijo v zadnjem tednu pred menstruacijo, začetek je navadno akuten. Vnetje je praviloma (vsaj na začetku okužbe) lokalizirano na mukokutani meji vhoda v vagino.

Simptomi:
- srbenje in pekoč občutek na predelu vulve in vagine
- vaginalni izcedek
- disparevnija
- pekoče uriniranje

Znaki:
- rdečina vulve
- razpoke (fisure)
- debele, bele lehe na vulvi, vagini ali materničnem vratu (znaki polnorazvite VVK v nosečnosti)

VVK delim na nezapleteno in zapleteno. Nezapletena VVK se pojavlja sporadično ali zelo poredko, povzroča jo C. albicans, klinična slika je blaga, obolevajo pa bolnice z normalnim imunskim statusom.
Zapletena VVK se pogosto ponavlja, povzročajo je ne-albikans ( glive, klinična slika je huda, obolevajo pa bolnice z neurejeno sladkorno boleznijo, oslabljenim munskim statusom ali pa nosečnice.

DIAGNOZA IN TERAPIJA NEZAPLETENE VVK
Diagnozo nezapletene VVK postavimo na podlagi klinične slike (srbečica, rdečina vulvovaginalnega področja, bel vaginalni izcedek) in nativnega razmaza (z dodatkom 10 KOH, ki raztopi odluščene celice kože oz. sluznice). V nativnem razmazu vidimo hife, ki so organizirane v micelije.
Kultura ni smiselna, ker ja 10-20 žensk asimptomatskih nosilk kandide in ne potrebujejo zdravljenja.

Zdravimo lahko s topičnimi pripravki (kreme ali vaginalitete) azolov (bukonazol, klotrimazol, mikonazol, tiokonazol, terkonazol) 1-3 dni. Uporabimo lahko tudi enkratni oralni odmerek flukonazol (150mg).
Če znaki okužbe ne izginejo v celoti ali če se okužba ponovi je potreben ponoven pregled.

DIAGNOZA IN TERAPIJA ZAPLETENE VVK
Ponavljajajoča se VVK (PVVK) - Vsaj 4 ponovitve v enem letu. Za diagnozo je potrebno narediti kulturo, saj je povzročitelj pogosto C. glabrata, ki jo težko prepoznati na nativnem razmazu. Antimikotično zdravljenje je pri okužbah s C. glabrata manj uspešno.
Kadar PVVK povzroča C. albicans je potrebno uvesti dolgotrajnejše začetno zdravljenje (7-14 dni pri topičnih pripravkih ali dva odmerka flukonazola, 150g v razmaku 3 dni, per os) in nadaljevati z vzdževalnim zdravljenje, lahko tudi do 6 mesecev.
PVVK se pojavlja
Huda oblika VVK - Kaže se s hudo klinično sliko (otečen in zelo pordel zunanji del spolovila, praske in fisure). Potrebno je dolgotrajno zdravljenje

Ne-albikans VVK - Optimalno zdravljenje ni znano. Priporoča se dolgotrajno topično zdravljenje z azoli (7-14 dni), ob ponovitvi pa z topikalno zdravljenje z acidi borici (14 dni). Vzdrževalno zdravljenje nistatin vaginaliteta (100000I.E./dnevno).

Nosečnice - edina priporočena terapija so azoli, topikalno, 7 dni.

Ogrožene bolnice - Ob jemanju kortikosteroidov ali neurejenem diabetesu je potrebno 7-14 dnevno antimikotično zdravljenje.

HIV pacientke - terapija enaka kot pri HIV negativnih pacientkah.