Ustna vprašanja - doc. dr. Švab

Najprej ti dodelijo pacienta, za katerega imaš eno uro časa. Potem ti da na izbiro ali bi bil raje vprašan posamično ali skupaj s sošolci. Prebere esej in ga pokomentira. Če nima pripomb, poveš anamnezo in status. Moja pacientka je imela hebefrensko shizofrenijo (v statusu je bilo potrebno med drugim navesti derealizacije, depersonalizacijo, megalomanske blodnje, miselno disociiranost, avtistično mišljenje-tukaj te povpraša če gre za isto stvar kot pri otroškem avtizmu in vbistvu želi slišati, da ne in da to pomeni, da živi v nekem svojem svetu,...).

Potem te vpraša DD in kako bi bolezen zdravili. Mene je vprašala še kaj je značilno za ta tip shizofrenije, kakšni so kriteriji, da postavimo diagnozo shizofrenije in katera motnja čustvovanja je v ospredju (baje je depresivnost). Nato predebatirata še zdravljenje.

- socialna rehabilitacija (tudi tu se je proti koncu navezala na pacientko)
- posttravmatska stresna motnja
- hiperkinetični sindrom

Meni se zdi kar dobra izbira. Sicer pravijo, da zahteva več kot ostali, vendar je čisto korektna in te tudi pripelje do tega, da sam prideš do pravilnega odgovora, če se slučajno zapleteš.