Ustna vprašanja - prof. Ribarič

Obstruktivne pljučne bolezni (astma, kronični bronhitis, emfizem)
Bolezni ščitnice
Hipoglikemija

Vse pri profesorju se začne z definicijo! Ob natančni in pravilni definiciji profesor takoj prevzame vajeti pogovora v svoje roke. Sledijo profesorjeva podvprašanja, zdi se mi da ima profesor predvsem zelo rad mehanizme nastanka ter primere določenih stanj.

1. Obstruktivne pljučne bolezni (astma, kronični bronhitis, emfizem)
Profesorja so zanimale skupne značilnosti ter razlike teh bolezni. Skupna značilnost je obstrukcija dihanja, ki jo dokazuje znižan Tiffenaujev indeks (FEV1/FVK pod 70 procenti). Razlikujejo pa se po mehanizmu nastanka obstrukcije.
Predvsem ga je zanimala razlika med emfizemom in kroničnim bronhitisem. Pri kroničnem bronhitisu pride do obstrukcije zaradi povečanega upora (vnetje v dih. poteh – večje izločanje sluzi, edem..), pri emfizemu pa pride do povečanja podajnosti (vzrok tega je zmanjšanje radialnega vleka!).
Pri tem vprašanju ga je zanimal še mehanizem dinamične obstrukcije bronhov (ob forsiranem izdihu, kjer je pozitiven intraplevralni tlak; se pojavi tudi pri zdravih ljudeh – v velikih bronhih, pri bolnih v manjših bronhih). Zanimalo ga je zakaj zdravih DKB ne ovira, oz. zakaj veliki bronhi to bolj preživijo (veliki bronhi imajo hrustanec v steni!)

2. Bolezni ščitnice
Katera tri stanja v ščitnici lahko povzročijo povečanje ščitnice (golšo) – vsa tri; hipo/hiper/evtiroidizem.
Za vsako stanje je bilo potrebno podati primer, ter opisati zakaj tu pride do povečanja ščitnice (najhitreje se pozabi na evtirioidizem, kjer je lep primer pomanjkanje joda; ščitnica se poveča in s to kompenzacijo ohranja normalno raven ščitničnih hormonov v krvi)

3. Hipoglikemija
Definicija z Whipplovo triado (konc. glukoze v krvi pod 2,8 mM, prisotni glikopenični znaki, dodatek glukoze popravi stanje).
Nato sta ga zanimala najpogostejša vzroka hipoglikemije po obroku ter na tešče, ter mehanizma nastanka.
Po obroku - alimentarna hipoglikemija (npr. zaradi operacije želodca)
Na tešče – eksogeni inzulin (nevarno tako pri starejših in mladih; pri mladih je nevaren ob naporu, saj se presnovna aktivnost mišič med naporom zelo (5-10x) poveča!)