Ustna vprašanja - Prof. Pirtošek

Zelo prijeten izpit. Profesor sicer sprašuje dokaj zahtevno in precej obsežno, preleti praktično celo snov, ampak je ambient res super, skupaj se pogovorita in spijeta kavo / čaj. Poudarek je na klinični nevrologiji, zelo rad sprašuje diferencialne diagnoze, tako da probajte čim manj predalčkat in čim več povezovati pa bo zelo navdušen :)

Moja vprašanja:
- Bolnica (Alzheimerjeva demenca) - kratka anamneza potem pa podrobno kognitivni status. Vzemite si čas pri pregledu in ne česa pozabit! Pač vse kar smo delali na vajah (menjava strategij, delovni spomin, abstraktno mišljenje, gerstmann etc). Ko sem rekel da bolnica ne more ponavljati za mano je vprašal za diferencialno diagnozo (okvara sluha, konduktivna afazija, brokova afazija, wernickova afazija, depresija, okvara spodnjih možg. živcev). Potem me je vprašal, zakaj je nujna diagnostika demence (da ugotovimo, če je reverzibilna!) in katere teste bi naredil v laboratoriju (ščitnične hormone, alkohol, droge, B12)

- Na kaj pomisliš pri mlademu z motnjami gibanja → Wilsonova bolezen, izmeriš ceruloplazmin

- pokaži kako izgleda blefarospazem in kako hemifacialni tik. Kaj je razlika glede facialisa (pri blefarospazmu centralna, pri tiku periferna okvara) in kako zdraviš blefarospazem (botoks). Ali poznaš še kakšne okvare facialisa → Bellova pareza, Ramsay Hunt. Potem je hotel še da povem borelijo, ker je baje zelo pogost povzročitelj vnetja facialisa pri nas.

- Huntingtonova horea - kako se deduje, kako se kaže. Potem sem moral horeo še zaigrati. Kako se kaže redka različica huntingtona pri otrocih → parkinsonizem!

- Najpogostejša motnja gibanja? Tremor. Najpogostejši je esencialni, ki je deden, posturalni tremor, zdravimo ha s propanololom ali primidonom (antikonvulziv)

- Bicepsov refleks - C5,C6; n. musculocutaneus; m. biceps brachii

- Kaj je prozopagnozija? Da ne razpoznaš obrazov. Kje je center? V fuziformnem girusu! Potem sem ga moral še pokazati na možganih, pa še parahipokampalni girus.

- Normotenzivni hidrocefalus - triada. Zakaj so bolj prizadete noge kot roke? → nitje za noge poteka po kapsuli interni tik ob ventriklu

- Kako se kaže infarkt a. cerebri medie in zakaj je bolj prizadeta roka kot noga. Ali bo izguba govora če je infarkt v desni polobli? Ponavadi ne, lahko pri levičarjih. Potem me je vprašal še prbl. koliko levičarjev ima dominantno desno poloblo - 30 do 40 posto.

- Kako ugotovimo Parkinsonovo? SPECT slikanje striatuma, znižana raven nekih proteinov ki prenašajo dopamin, nisem si čist točno zapomnu. Teh podrobnosti nisem vedu in mi je on prijazno razložil :D

- Kateri refleks je L5? Ni ga! Vsaj ne v knjigah - potem mi je profesor razložil, da v bistvu obstaja in sicer če udariš kito m. tibialis posterior pod medialnim maleolom sprožiš inverzijo stopala :D nisem mel blage o tem, ampak mi ni nič zameril, je reku da je to zelo ekskluzivno in se zelo zelo redko dela. Potem me je še vprašal kje je dermatom L5 in katere so mišice L5.

- Kaj je Jendrassikov manever in za kaj se uporablja

- Ahilov refleks

- Delitev polinevropatij (tu je hotel samo akutno/kronično, aksonsko/demielin., simetrično/asimetrično)

- Kaj je CIPD in kaj Guillain barre, na kratko o znakih in zdravljenju in pa Miller Fischer varianta Guillain Barreja

- Kako so pogruntali pomen hipokampusa? Henry Molaison → po resekciji temporalnega režnja zaradi epilepsije je dobil hudo retro in anterogradno amnezijo

Nasploh sprašuje kot po maratonu, tudi ustni traja kar dolgo (kakšno uro sva se pogovarjala), ampak ne gre v detajle, pomaga in ne teži. Ste lahko srečni tisti, ki imate njega :)

 

--

anonimnez dne: 8.4.2014

dodajam: diplopija (vzroki in MG), holinergična kriza, cerebralna paraliza, Menierova bolezen, hoja pri distrofijah (pokazi), Pica sindrom