Zdravljenje srčnih bolezni z matičnimi celicami

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (zdravljenje_srcnih_bolezni_z_maticnimi_celicami.doc)zdravljenje_srcnih_bolezni_z_maticnimi_celicami.doc400 kB

Izvleček

Srčni infarkt in popuščanje srca še dandanes veljata za enega resnejših problemov sodobne populacije, kljub vsem novim dognanjem na področju kardivaskularne medicine. Kljub učinkovitemu preprečevanju srčnih bolezni, ostaja obnovitev srčne funkcije po poškodbi miokarda še vedno velik izziv.
Nedavne raziskave dokazujejo, da imajo odrasle in embrionske matične celice sposobnost obnovitve poškodovanih miokardnih celic ter tvorjenja novih žil za oskrbo le teh.
Vzrok za poškodbo kardiomiociov je lahko hipretenzija, kronična insuficienca dobave krvi srcu kot posledica koronarne arterijske bolezni, ter srčni infarkt. Čeprav dosežemo znatno izboljšanje po kirurški in medikamentozni terapiji, ter transplantaciji, še vedno več kot polovica pacientov umre v roku 5 let po postavitvi diagnoze.
Matične celice imajo to sposobnost, da lahko postanejo specializirane celice. Pomembni za pravilno srčno funkcijo so predvsem kardiomiociti, endotelijske celice in gladkomišične celice, ki tvorijo steno novonastalih žil.
Sposobnost matičnih celic, da se specializirajo, je v fazi aktivnega raziskovanja, saj bo ta terapija znatno pripomogla k obnovitvi funkcije srca pri ljudeh, ki so utrpeli srčni infarkt ali imajo kongestivno srčno odpoved.
Terapija z matičnimi celicami je vir pridobivanja novega zdravega tkiva, ki učinkovito nadomešča okvarjene kardiomiocite, prav tako pa ima ogromne prednosti pred transplantacijo srca, saj le ta ni omejena s številom ustreznih donorjev