Ustna vprašanja - prof. Roman Bošnjak

Izpit je res prijetna izkušnja, saj poteka kot pogovor in ni prav nč stresen! :) Pripravite se samo na to, da je profesor zelo zaposlen človek, ki mora večkrat sprejeti kakšen klic ali se vmes javiti v operacijsko. Tako da imejte nekaj drobiža za avtomat s sabo. :D Vse skupaj sem bila na nevri 5 ur.

Najprej dobiš pacienta in ga celostno pogledaš, skupaj z dokumentacijo kjer lahko v računalniku pogledaš vse slike in izvide.

Dobila sem pacienta po operaciji hordoma klivusa. Redka stvar tako, da sem si po anamnezi in statusu natančno pogledala kako točno je vse skupaj izgledalo.

1. Profesorju poročaš pacienta, pri statusu (internistični plus celoten nevrološki) izpostaviš patološko. Mojemu pacientu ni bilo nič. Edina stvar, ki je bila komplikacija operacije je bila likvorska fistula skozi nos in posledično bakterijski meningitis. Potem sva se kar nekaj časa pogovarjala o operaciji. Takoj sem povedala, da si ne znam predstavljati kako težka mora biti ta operaciji in kako izgleda, tako da mi je pokazal vse slike in en članek na to temo. Ker je bil pristop transsfenoidno sva govorila o tem in o podobnosti z operacijo hipofiznih adenomov. Zakaj je nastala likvorska fistula (predre se dura) in kateri bi bili vsi ostali zapleti. Na lobanji moraš pokazati vsa iztopišča živcev, ki so v bližini in katere se med OP lahko poškuduje. Nekaj malega o kavernoznem sinusu, ki se nadaljuje pred klivusom.

2. Na vajah sem bila na kardiokirurgiji zato me je vprašal kdaj nevrokirurge zanima srce (ker načeloma jih sploh ne :D) . To je ob embolijah, predvsem zračnih (poškodba venskih sinusov). Kako potuje zrak, kje ga lahko vidijo, kako ga posrkajo. Govorila sem tudi o shuntih in AF.

3. En periferni živec. Zbrala sem n. radialis. Ker je poročanje dost kratko sem potem začela z n. medianusom. Vprašal me je za razliko med saturday nighty palsy and honeymoon palsy.

To je to! Srečno! :)