Ustni izpit - prof. Ahčan

Profesor je ravno prišel s predavanj, 20 min sem ga počakala v njegovi pisarni. Pogledal je izpitne papirje, oceno nmp-ja in pisnega dela izpita. Izpit poteka kot sproščeni pogovor, prijetno.

1. vprašanje: oskrba poškodovanca: Sosed si je odžagal 2 prsta, pokliče te na pomoč. Kaj narediš (s sosedom in prsti)? (vrstni red ukrepov je precej pomemben, da pokažeš, da znaš razmišljati)

2. vprašanje: empiem (def. + th empiema v plevr. prostoru) ---> kako so določili, kje se dela plevr. punkcija? (sp. rob pljuč)

3. vprašanje: velika rana na goleni, ni tkiv - kakšen presadek - samo fascio-kožni ali tudi mišico in zakaj je kateri boljši? (mišični je bolje prekrvavljen!)

4. vprašanje: vrste osteosintez na sp. okončini (naštej)

5. vprašanje: vraščen noht na nogi - kakšno krg. tehniko izbereš? kaj so komplikacije te tehnike (t.j. klinaste ekscizije)?

Kar hitro sva šla skozi vsa vprašanja, na sredi nekje se je celo ustavil in rekel, da mi gre dobro, potem spet nadaljeval z vprašanji. Navdušen je, če kdo zna logično in smiselno urejeno odgovarjati in mu je jasno, kaj je nujno pomembno, kaj pa malo manj (njegova NMP knjiga je super, se jo splača pogledati, sploh poškodbe in opekline in kaj se naredi z amputiranimi udi).

Srečno vsem, profesor Ahčan je super izibra! :)