Ustni izpit - prof. Veselko

Profesor je prijazen in fer, meni je kar za indeks rekel, ko sva začela in vpisal datum.

- politravma (kar težko, ker je v knjigi ful premalo napisano, boljše po kakšni drugi se učit. Od definicije, Sirs-a, tistih časovnih obdobij do terapije SIRSa, pol recimo o tem kak se pri travmi hrbtenice še sym gangliji lahko poškodujejo in pride do vazodilatacije od nivoja navzdol)

- torakalna drenaža in plevralna punkcija (indikacije, opis postopka - poglej kateri IC prostori, pazi pri pnevmotoraks še 2. IC prostor, dren kako izgleda, kaj je na koncu drena ko zarinemo noter po kratki inciziji)

- ledvični tumorji (bolj basic, pogostost, tip, mortaliteta (okvirno), klin slika, dg (UZ, CT, CT za tu in bezgavke, metastaze), metastaze - kam vse, če lahko v nadl. žl.? da... da če samo ena prizdata, lahko operiramo in je vse ok, če pa še na drugo pa je problem zaradi addisonske krize + kaj damo v tem primeru (glucocorticoids+ald) 

Kakšne pol ure vse skupaj, brez pacienta in slik, malo pogleda papirje tud ampak se mi zdi da me je iz glave spraševal. Mislim, da je dobra izbira ampak je za lepo oceno treba pa zelo lepo znat in delat še po drugih virih. Smrkolj knjiga (nova, za staro ne vem) bi bil za tumorje ledvic popolnoma dovolj oz. preveč. Torakalna drenaža poglej kak se reče tistemu delu na koncu drena in bo vse ok, predvsem pa poglej 1. POLITRAVMA ker gre res v detajle. Sej po knjigi je ok, pač neka osnova, ampak se ga splača tam malo impresionirat. Good luck!