Ustni izpit - prof.dr.Pleskovič

Izpit se je začel ob 9.00. Najprej ti dodeli pacienta, časa imaš do 10. ure. Moj pacient je bil zlateničen, v anamnezi hude bolečine v zgornjem delu trebuha, tipno povečan trd žolčnik (kako se reče temu znaku...ker se nisem mogla spomniti mi je pomagal z namigom, da se najboljšemu wiskiju reče enako...mhm:)

Poročaš anamnezo in status, kot že omenjeno v prejšnjih prispevkih ne pozabit naredit rektalnega pregleda. Od anamneze rad vpraša npr. s kom pacient živi, ima ženo, otroke, kaj je po poklicu, tako da je fajn tudi takšne stvari vprašat :D Prof. nato prinese vso dokumentacijo in začne se razprava o izvidih. Kaj vse bi dal pregledati v laboratoriju. Našteti moraš po vprsti, npr. najprej hemogram, glukoza, sečnina, kreatini, nato biokemija, jetrni testi, tumorski markerji, INR... po vrsti, tako kot dobiš na izvidu iz laboratorija. Dobro je vedeti vrednosti približno na pamet. Pa seveda vmes vprašanja, kaj bi pri bolniku pričakovali, katere vrednosti bodo povišane in potem komentar glede na dejanske izvide. Pri zlatenici je tipično najprej povišana AF!! Ca19-9 mora biti več 100, da lahko pomislimo na malignom. Manjše vrednosti, do 100 ali malo čez imajo nekateri zdravi kadilci...

Preiskave pri bolniku. Najprej UZ, prebere ti izvid, nato CT, isto prebere izvid in nato tvoj komentar.

Kaj sledi pri bolniku in DDG: glede na hude bolečine lahko gre za žolčne kamne, karcinom, čeprav se ta neznačilno kaže najprej z bolečinami.

Priprava na OP, INR, PČ, če nista v mejah za op(pč vsaj 0,5) imamo pripravljene 2,3 vrečke zmrnjene plazme.

Nasplošno o zlatenici, kakšne vrste poznamo - obstr. in neobstr. in naprej delitev neobstr. na prehepatično, hepatično in posthepatično. Vzroki za posamezne vrste.

Tipična Op Ca pankreasa je Whipplova op-odstrani se del pankreasa, celoten 12nik, lahko del želodca, žočevodi in žolčni vodi, naredijo se 3 anastomoze-pankreas + črevo, želodec+črevo in žolčnik + črevo. Glavni problem pri teh bolnikih so ponavljajoči se holangitisi, zaradi refluksa. tipični trias simptomov: mrzlica, vročina in zlatenica. predpišemo širokospektralne antb in počitek.

Napredovali ca pankreasa - samo paliativni posegi.

Etiologija pankreasa NI ZNANA! :D je pa seveda mnogo teorij.

Ileus - natančna definicija. Vrste so mehanski in funkcionalni. Kaj najpogosteje povzroči funkcionalnega? Delitev mehanskega. pritisk od zunaj najpogosteje povzročijo zarastline, ki jih operiramo, oz. še prej zdravimo konzervativno. V notranjosti so najpogosteje vzrok žolčni kamni - biliarni ileus. pri otrocih intussepcija - znaki, dg z UZ in zdavljenje.

Anevrizme - definicija, v abdomnu najpogosteje pri starejših, v aortnem loku najpogosteje pri otrocih z Marfanovim sy, operiramo jih v adolescenci. Kdaj op? Zaplet disekcija, ruptura.

Politravma, definicija, kateri org.sistemi so lahko poškodovani

SDH - kdaj posumiš nanj, kako bo izgledal bolnik, zaspan, zmeden, lahko nezavesten, široka zenica. prva preiskava CT, včasih, ko še ni bilo CTja so delali RTG, na SDH so sklepali glede na poškodovano, prelomljeno kost.

Panariciji - vnetja na roki. razlika od panarcija, ki je vnetje jagodice prsta. pri slednjem pride th v upoštev najprej imobilizacija, počitek in antb, naročimo na pregled že naslednji dan, okužba se lahko zelo hitro razširi v globlja tkiva, oz. kontrola v primeru posebnosti že prej.

Sprašuje predvsem svoja stara vpr., hoče logično razmišljanje. Zahteva odg.po nekem redu, predvsem pri lab.izvidih, nekatere ref.vrednosti, potem razlago, zakaj je neka vrednost npr.povišana in kaj lahko iz tega sklepamo...

Mojo dokumentacijo je v celoti pregledal, tudi to, katere posege sem naredila, moj seminar...in seveda oceno iz pisnega, ki ni bila kaj prida, tako da mi je na koncu zaključil z oceno iz pisnega, mislim da jo kar upošteva, čeprav glede na moje znanje nisem zaslužila niti ene več :D Kot že napisano rad sam razlaga stvari, da te z logičnim razmišljanjem pripelje do odgovora. Ne zameri če česa ne veš, mogoče ti nameni malo smešno začuden pogled. Sicer super gospod :D hoče predvsem da znaš osnovne stvari, ki se že mogoče samoumevno pričakujejo od tebe po tem ko si enkrat tako daleč, ali ne?!

Izpit je trajal do 11.10, potem pa stisk roke in veselo na počitnice :D

Veliko sreče in predvsem logičnega razmišljanja vsem

Lp