Ustni izpit - dr. Kališnik

Pacient: gospod z zaporo AFS obojestransko, na eni strani je že bil operiran, na drugi pa naj bi bil tisti dan. Imela sem približno 15 minut za hitro anamnezo, status, nato sem poročala. Dr. Kališnik mi je pokazal tudi CTA slike mojega pacienta, sem morala interpretirati in povedati za možnosti zdravljenja. Pacientu so delali trombendarterektomijo, lahko pa bi se odločili tudi za bypass. Nato sva se pogovorila o PAOB (vzroki, zdravljenje).

Nato je moral dr. v operacijsko, zato mi je naročil, naj pridem čez kakšne 4 ure nazaj. Operacija se je zavlekla, potem pa je imel še neke druge obveznosti, tako da me je prenaročil in sem na preostanek izpita prišla naslednji dan. Vprašanja:

-pretres možganov (malo teorije, potem kdaj hospitaliziramo, na kaj lahko posumimo, če po začetni izgubi zavesti in izboljšanju spet poslabšanje zavesti, potem sva govorila še o epiduralnih in subduralnih hematomih, zvišanem intrakranialnem tlaku...)

-plevralni izliv (transudat/eksudat, plevralna punkcija in drenaža, kaj če imamo hematotoraks-kdaj se odločimo za drenažo, kdaj za VATS; potem je hotel vedet še za pnevmotoraks, razlike odprti-tenzijski, oskrba)

-akutni abdomen (vzroki, klinična slika, poudarek na ileusu; prišla sva do rupture aorte in potem sva se malo pri tem ustavila, predvsem glede zdravljenja: hotel je vedeti, kdaj zdravimo endovaskularno, kdaj pa kirurško, če imamo dva pacienta s primerljivo klinično sliko-mlajši so bolj za op., pri starejših endovaskularno)

-revaskularizacija miokarda (predvsem je hotel vedeti kaj o novostih na tem področju-jaz sem govorila, da zdaj poskušajo čim več delati off-pump pa o arterijskih graftih, spraševal me je pa še, če so kakšne razlike, če desno koronarko premoščajo z venskim ali arterijskim grafotm-po najnovejših podatkih je ni, vendar tega nisem vedela, mi pa tudi ni zameril, saj je še sam rekel, da je to bolj vprašanje na nivoju specialističnega izpita)

 

Dr. Kališnik je nov izpraševalec, jaz sem bila pri njemu prva vprašana. Ko smo dobili razpored za ustne izpite, nisem vedela, kaj naj pričakujem, a so bile vse skrbi odveč, saj je dr. Kališnik res dober izpraševalec. Sam je rekel, da se mu ustni izpit zdi kot zaključek nekega obdobja in da mora služiti kot nekakšen pregled nad tem, kar smo se v tem času naučili. Tako da je zahteval nek splošen pregled nad snovjo, razen tu pa tam kakšno podrobnost, predvsem na svojem področju-kardiokirurgiji. Predvsem pa me je pozitivno presenetil njegov korekten odnos in občutek, da se pogovarja s tabo kot z enakopravnim kolegom (ne pa podrejenim študentom). Super izpit.

 

Srečno vsem, ki vas kirurgija še čaka!