Ustna vprašanja - prof. Bošnjak

Dobil sem pacientko, po že večkratni operaciji tumorja hipofize, že prej mi je dal na voljo vso njeno dokumentacijo (izvide, slike, ...), tako da sem že vedel kako in kaj, sem pa kljub temu opravil celoten pregled in anamnezo, saj mu ju moraš precej natančno povedat. Potem sva se pogovarjala o pacientki, vprašal me je o različnih pristopih. Potem še o anevrizmah (willisov krog, pristopi, razlike med krg in radio pristopom), in še vprašanjem v zvei s seminarjem. Bil je prijazen, korekten, je pa treba res dobro znat neurokirurgijo, neurologijo, neuro status in neuroanatomijo (jaz sem se praktično samo neuro učil iz krg knjige). Spodaj objavljam še par izkušenj mojih sošolcev;


1.
Upam, da nisem prepozna. Jaz sem ga mela na izpitu....je bil ful fajn, tak da se ne rabiš nič bat.
Drugače pa je zgledal moj izpit takole:
Najprej mi je dal pacienta s tumorjem hipofize in očitno akromegalijo. Mela sem 1 uro cajta, dal mi je tudi vso dokumentacijo. Naredit se mogla čim bolj natančen nevrološki pregled s poudarkom na znakih in simptomih tumorja (ne pozabit pregledat vidnega polja in karpalnega kanala - utesnitve!!!!)
Potem je sledil ustni (z velikim poudarkom na nevrologiji, nevroanotomiji in nevrokirurgiji). Vprašanja:
- prerez čez možgane v področju hipofize (ni treba da lepo rišeš, samo da imaš orientacijo kje je kaj)
- nekaj splošnega o tumorjih hipofize in akromegaliji
- poškodbe glave (kako prepoznaš, da je prišlo do herniacije)
- anevrizme možg.žil (kje so najpogostejše, kakšni so njihovi znaki, zdravljenje)
- periferni živci (n.ishiadicus in n. radialis - potek)
- zlomi stegnenice (me je hotel vprašat nekaj iz seminarja pa mi ni bil všeč moj naslov (poškodbe zaradi delovanja pirotehničnih sredstev) pol mi je pa dal eno splošno vprašanje iz travme)
Jaz sem se drugač, ko sem zvedla da mam njega, učila po Lindsayu (ker je tisto poglavje v naši kirurgiji absolutno premalo in zastarelo). Pa prebrala sem si še skripto iz anatomije in tisto poglavje o poškodbah v Ahčanovi Prvi pomoči (čeprav če boš Lindsaya prebral ne boš v njej nič novega zvedel).
Ocenjuje ful dobro, ker jaz sem pisala 6 pol mi je pa kar 10 dal :) Ful pali na dobro orientacijo in to da stvari razumeš.

2.
Malo sem že pozabila, ampak nasvet je, da dobro preberi nevrološko
preiskavo in pa nevro in travmatološka poglavja v prvi pomoči od
Ahčana, nekaj je tudi on napisal...
na izpitu je super, pusti dovolj časa za pacienta, sprašuje usmerjeno
in praktično samo nevro in travmo (poškodbe in utesnitve živcev)...ko
je izvedel, da sem bila na kardiokirurgiji mi je rekel, naj si zberem
še kaj iz tega področja in povem...
konkretnih vpr se ne spomnim, mela sem pa pacienta z epiduralnim
hematomom, nekaj je bilo v zvezi s tem, da bi običajno tak pacient
umrl, ta pa je bil alkoholik, atrofija možganov...

3.
Zjutri prideš in ti da pacienta – predvsem anamneza pa nevrološki status..

Potem se z njim o tem pogovoriš – kje, ka, zakaj – men je dal CT glave pa me spraševal kaj je tisto na sredini ena igla – merjenje intravventrikularnega tlaka s katetrom….da ne bi prš do kompresije….

Pol pa logična vprašanja- (povedu sm mu da se nikol nism vidu nevro OP) – zakaj OP sede, kako gledajo če je kej sraka v srcu - dajo ezofag. UZ pa gledajo ce bi se zrak vidu v D atriju – ce bi se bi ga posrku s subklavijskim katetrom ….( dane pride do zračne embolije); to me je tko po stopnjah, pa kej pomagu, ni blo nobenga problema.

Da ti dost cajta za razmislt o odgovoru, vmes ga se kdo kaj klice, kam gre itd…

Je zlo prijazn in mu je jasn da o nevrokirurgiji glih nimamo velik pojma….

Kar se spomnem me je prasu se utesnitveni ulnarni sy – komolec…. – to nevrokirurgijo, še posebej potek živcev (zeloooo natančno – med katerima glavama mišice je utesnitev…) pa kr natančno. Tko da kar še perif. živcev tice zelo natančno, ker to baje skor vsakega praša. No to se spomnem.