Ustna vprašanja - prof. Pleskovič

Ustni izpit- prof.Pleskovič, 1.7.2009

Potrjujem, da vse kar je bilo napisano do sedaj, se vedno velja! Profesor je prijazen, z njim poteka sprosčena debata in ne zahteva podrobnosti, razen o abdominalni kirurgiji seveda. Tam prides ob devetih in dobis pacienta. Časa imas eno uro, lahko pa tudi več, če potrebujes. Moj pacient je bil premesčen iz ene druge bolnice, kjer je bil ze en mesec hospitaliziran zaradi akutnega pankreatitisa. En zagon je imel ze mesece pred tem- kronični alkoholni pankreatitis. Ampak nesrečniku so slučajno odkrili vmes se hipernefrom in mu odstranili ledvico, ter čudne ciste v pankreasu, ki so najverjetneje mukozni cistadenokarcinom. Do te diagnoze prides skupaj s profesorjem, po korakih, vmes predelas izvide laboratorija in preiskav. Poglej si normalne vrednosti laboratorijskih izvidov, tudi raznih jetrnih testov, amilaz, lipaz... Odgovore hoče kratke in jedrnate, le bistvo. Moja vprasanja:
-kronični pankreatitis (vzroki, kako se kaze, katere so indikacije za krg zdravljenje, kaksne vrste operacij obstaja-hoče slisat le resekcije in obvodne operacije)
-par besed o hipernefromu (klinična slika, stadiji, kdaj je ozdravljen, izgledi)
-tope poskodbe trebuha (kateri organ najpogosteje poskodovan)
-poskodbe vranice (klinični znaki, diagnoza, terapija, pogoji za konzervativno terapijo, zaplet po splenektomiji- subfrenični absces, kako ga zdravimo- moras povedat da s punkcijo in antibiotiki, ter da punkcijo izvajajo interventni radiologi, ki se bojijo perforacije kolona!)
-pnevmotoraks (najpogostejsi vzrok je travma-poskodba reber)
-nestabilen prsni kos (kaj naredis na terenu-kisik, analgetik, oblepis, in kaj v bolnici- nadzorovano predihavanje)
-kdaj operiramo zlome, kaksne vrste konzervativnega zdravljenja zlomov poznamo, kako zdravimo zlome ključnice
-unguis inkarcinatus, pilonidalni sinus

Brez skrbi in le pogumno! ;)