Interna medicina - zapiski

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Interna medicina zapiski PN.pdf)Interna medicina zapiski PN13278 kB

Avtor: PN & ostali pridni študenti medicine

Februar 2016

Literatura: Essentials of Kumar and Clark’s medicine 5th;

Interna medicina Kocijančič 2011, Pediatrija Kržišnik 2014

 

PN:

V glavnem, združil sem nekaj starih zapiskov za interno (predvsem zapiski od Sabine in Tadeje - po SLO knjigi, ki so krožili naokoli) in zraven dodal še nekaj svojih. Pri večini poglavij sem zapiske od Sabine in Tadeje malo preuredil in zraven še kaj dopisal.

Prvo poglavje, kardiologija, je skoraj preveden Kumar&Clark in zraven še nekaj malega iz SLO knjige.

Endokrinologija je v veliki meri izpisana po knjigi Pediatrija, ker je tam to napisano precej sistematsko. Razen zdravljenje je po SLO, ker se malo razlikuje.

Pri tistih levkemijah pri hematologiji zna bit kaka napaka, ker tega nisem v podrobnosti bral in urejal. Oz. nekaterih stvari sploh nisem bral.

Na začetku sem v kazalo napisal, kaj manjka. Revma, zastrupitve, prehrana.

Revmo sem se js učil kar po izpiskih od Robija Kelca iz medenega, je napisano več kot preveč, sicer so pa že stara vprašanja tako podrobna in toliko jih je, da se revmo naučiš že od tam.

Za prehrano ne vem, koliko se to splača učit, na ustnem po moje ne sprašujejo preveč tega.

Zastrupitev se js nisem učil, pa se potem dobil na ustnem enega, ki to sprašuje, potem sem pa preletel poglavje Zastrupitve v knjigi Nujna stanja 2008, ki jo je izdalo združenje zdravnikov družinske medicine (urednik Štefek Grmec). Se mi zdi, da bo ta knjigica tut za strokovni izpit fajn. Ampak morm neko novejšo izdajo poiskat.

V glavnem, upam, da vam pridejo zapiski kej prav. Js sm ugotovil, da je snovi toliko, da nimaš variante, da se v tako kratkem času naučiš 1500 strani. Bolš znat manj in bolj suverenoJ Sicer so pa že ti zapiski kr precej podrobno napisani, tako da je že tega ogromno.

Trudil sem se, da je napak v tekstu čim manj. Seveda so določene teme tudi spuščene, ampak je treba vzeti v zakup, da so to zapiski in da v nobenih zapiskih ni čisto vsega. Če hočete znat vse, pa knjigo v roke in beri od prve strani naprej. Za tolažbo, en specializant mi je lani rekel, da je za njih dovolj, če znajo na specialističnem izpitu za interno medicino slovensko knjigo, bolj podrobno pa še njihovo subspecialnost. Tak da se ne sekirajte preveč, če kej spustiš.