Vaje v Brežicah

VAJE IZ INTERNE V BREŽICAH

Nekaj napotkov, da boste vedeli kaj pričakovati in bo malo manj zmede:

- prvi dan se ob 8.uri zglasiš v administraciji interne (1.nadstropje), kjer te napotijo do sestre Helene. Ta ti uredi Ključek od omarice, obleko ter te predstavi dr.Josipoviču, ki dela na interni 1. Dr.Josipovič je prav zanimiv zdravnik, zelo motiviran za delo s študenti, zelo zainteresiran za razlaganje; če boste pokazali interes za interno, vas bo naučil res ogromno. Prvi dan tudi malo razkaže oddelke, ambulante (da veš kam it, če te kam pošlje) in predstavi ostalim zdravnikom.

- čas za malico/obratovanje kuhinje je med 10. in 12.uro (kadar pač utegneš tiste pol ure). Stroška ne dobiš povrnjenega.

- v bolnišnici je cel kup vrat, ki se odpirajo s kartico. Oddelki so torej zaklenjeni. Prvi dan, ko še nimaš kartice, prosjačiš pač najbližjega uslužbenca, če ti lahko odpre vrata, kasneje ti začasno kartico uredi sestra Helena (vmes jo moraš še malo spomniti na to, ker rada pozabi :-D ) - lahko jo greš sam iskat na upravo ali pa jo iz uprave pošljejo sestri Heleni, pri kateri jo potem prevzameš. Če kartico izgubiš, nosiš strošek 12 evrou :-S

- vaje potekajo vsak dan od 7.ure zjutraj do 14.ure (okvirno). Ob sedmih greš na mentorjev oddelek (interna 1) in sestram pomagaš kaj postorit (zmeriš sladkorje, daš terapijo diabetikom včasih, posnameš ekgje, vzameš kakšno kri, meriš tlake, narediš kakšno plinsko, naučiš se uporabljati program na pc-ju za pregled dokumentacije ipd.) Na raporte torej ne hodiš. Ob 8.45.ima mentor vizito na kateri si seveda prisoten in aktivno sodeluješ. Po viziti pa - zelo različno; dr.Josipovič študente menda rad zaposlil. Skoraj vsak dan ti da za "naštudirat" katerega od zanimivejših/novih pacientov o katerem se kasneje dnevno podebatirala. Včasih ti naroči, da greš po kakšne informacije glede pacienta v laboratorij/na uz/radiologijo. Delo je zelo praktično - vstavljanje katetrov (mogoče boste vstavili tudi kakšno sondo ;-) ), punktiranje ascitesov in raznoraznih izlivov (npr.koleno), nauči te čisto samostojno delati z ultrazvokom ( uz srca/trebuha, uz potrditev gvt, plevralnega in/ali perikardialnega izliva)... S sabo te vzame praktično kamorkoli - na gastroskopije (opravlja jih vsak četrtek dopoldne), IPP, ultrazvok, v ambulanto, ... Hkrati tudi razlaga vse kar počne, tako da odneseš res veliko.

- če dr.Josipovič kdaj manjka, lahko prosiš katerega od drugih internistov, če greš lahko z njim/njo v kakšno drugo ambulantov - na ultrazvoke, v diabetološko, gastroenterološko, ki jo mimogrede tudi toplo priporočam. V času mentorjevega dopusta si lahko dodeljen tudi kam drugam (v mojem primeru interna 2, kjer je bila moja naloga pomoč v polintenzivni sobi ter na sploh pomoč na oddelku 2).

- tri dni imaš sicer enodnevne vaje v Ljubljani; en dan iz nuklearne medicine, drugi dan iz kardiološke diagnostike, tretji dan pa iz spirometrije (kdaj točno ti pove dr.Josipovič, lahko si pa tudi ogledaš sam na seznamu na strani od katedre).

- praktično kadarkoli greš, če se ti pač porodi kakšno vprašanje, lahko v knjižnico in malo pobrskaš po tamkajšnjih knjigah (imajo knjige iz večih področij medicine).

Delo je torej res izrazito praktično, na vajah si dejansko izrazito aktiven in se z malo interesa res naučiš veliko praktičnih stvari, ki ti lahko pridejo prav v večih vejah medicine. Ne se ustrašit, če boste že prvi dan kaj punktirali :-) Tudi škripanja tal pod nogami se hitro navadiš :-) Z moje strani same pohvale! Toplo priporočam!