Ustna vprašanja - dr. Poredoš III

IM IZPIT – prof. Poredoš (november, 2005):

Prof. je izredno prijazen, potrpežljiv in nima »svojih muh«, kot morda to velja za katerega drugega prof. na IM. Poleg tega je ful toleranten glede stopnje znanja, ki jo pokažeš – tudi jaz sem imela občutek, da je bistvo, ki odloča o tem ali narediš ali ne – dober pregled bolnika (natančen + da zadaneš delovno Dg, kar RES ni težko, še zlasti, če ti še sestra zrecitira, kaj je pacientu; ampak to slednje sploh ni potrebno, ker moja pacientka je bla zelo tipična globoka vv. tromboza (GVT)...). Sprašuje zelo jasno in pričakuje kratke in jasne odgovore; nič ni narobe če mu poveš kaj več, najbrž je to seveda še dobro, a nujno takoj na začetku povedat direkten odgovor na njegovo konkretno vprašanje – ne prenese motoviljenja, s katerim si kupuječ čas, da se boš morda spomnil. Če ne veš, mu mirno povej, da se ne spomniš ali celo, da si boš tole sedaj zmislil, če karkoli rečeš – ne bo zameril, kvečjemu obratno.

Start ob 8.00 (javiš se v tajništvu oddelka, tam ima prof. tudi svojo pisarno) – preoblečeš se v seminarju (kjer po pregledu lahko še spišeš anamnezo, status in si mirno še kaj pogledaš iz knjige/zapiskov...) - sestra te pelje do bolnika, za katerega pregled imaš nekje 1-1.5h časa – prideš do prof. na izpit:

1.) del (odločilen) - pogovor o pregledu bolnika + njegovi bolezni in njeni obravnavi:
- baje hoče zelo natančno poročilo anamneze in statusa od a-ž, a pri meni se mu je nekam mudilo in sva samo začela po šolsko, kmalu je pa hotel le, kar je bilo patološkega; pri moji bolnici je šlo za GVT – najprej je hotel vedet, kaj vse bi lahko povzročilo tako sliko, kot sem jo našla v pregledu (DD unilat. otekline uda – vv. zapora, limfedem, vnetja, poškodbe, krvavitve v tkiva...) in kaj še najbolj kaže na GVT (sprememba barve uda in pojava perif. žilne risbe (povrhnjih vv.) pri spremembi lege uda: spuščena noga - cianoza + vidne povrh. vv., leže - norm. barva in nevidne povrh. vv. + morda pozit. Homansov znak in blč mm., če jih gneteš...);
- kako bi potrdil delovno Dg (GVT) - nujno si poglej Smernice za odkrivanje in zdravljenje perif. žilnih bolezni (iz l. 2004; ena knjižica v CMK (signatura 47509) / isto vsebino najdeš tudi na netu na strani Slo. združenja za žilne bolezni) + Wellsov model ocene predtestne verjetnosti za GVT + DT za GVT + kako izgleda UZ preiskava vv. na nogi (kompresijski UZ - nad trombom vv. ni stisljiva + prikaže tudi tromb) + zakaj D-dimer (velika negat. napovedna vrednost - izključi bolnike, ki je nimajo, a le v skupini z nizkim ali srednjim tveganjem GVT)
- kako zdravimo GVT - Th akutne GVT (nujno ne pozabi kompresijske Th kot profilakse potrombotičnega sy!) + preventiva ponovitve (koliko časa daješ kumarine pri posameznih primerih bln - v mojem primeru je šlo za reverzibilni DT (OKCP) - 3 mes) + kako odmerjamo heparin (večinoma uporaben NMH - glede na tt + zelo vidoke doze za akutno Th + kaj so str. učinki heparina - zlasti krvavitve + HIT + OP + mtb. in elektrolitske motnje..) + kumarini (kako delujejo, kako jih odmerjaš - glede na INR - koliko mora bit INR (pri GVT 2-3, pri umetni zaklopki 2.5-3.5 ali celo 4))
- kako preprečujemo GVT: zlasti čimzgodnejša poop mobilizacija + pri ogroženih NMH v nizki dozi
- vse o PTE (vključno s tipičnim EKG!)
- opis RTG PC moje bolnice (bil je normalen, a vseeno po vrsti):
1. prepona norm. lege in oblike, ostro očrtana - brez vidnih defektov
2. f.k. sinusa ostro očrtana, prosta
3. hotel je opis L in D srčnega roba (kaj ju sestavlja) + norm. CTR (vprašal koliko je normalen - do 50)
4. plj. hilusa norm. lege in velikosti, brez zasenčenj
5. plj. polji zračni, brez zasenčenj ali svetlin, z normalno pljučno žilno risbo
6. skelet kaže simetrijo, norm. lege, ostro očrtan brez vidnih defektov

2.) del: midva sva se dolgo zadržala pri 1. delu, tako, da je v 2. sledilo le še eno večje vpr. - SLE: kaj je to, zakaj nastane, katere org. prizadane, Dg kriteriji, principi Th + na koncu je vprašal še, kaj so to tezavrizmoze (seveda se nisem točno spomnila - hotel je pomagat, da gre za bolezni kopičenja, pa sem se sicer spomnila bolezni lizosomskih kopičenj, a je hotel valjda najpogostejšo - amiloidoza) - no, to vpr. se mi zdi, da je bilo čisto izvenredno, ker sem pač do takrat dobro znala, pa je mogoče hotel vedet, če bi vedla tudi tako exotiko...

V glavnem - na oddelku so večinoma GVT (z/brez PTE), PAB, mogoče še kak limfedem ali redkejše žilne blz, tudi srčna popuščanja, a večinoma s pridruženo žilno boleznijo... Zato dobro naštudiraj to kazuistiko, pa bo 1. del totalno neproblematičen - to je pa itak odločilno; v 2. delu sem imela občutek, da bi lahko vedla tudi pol manj kot sem, pa mi ne bi čisto nič zameril;
RES išče znanje in ne neznanje - če česa ne veš, ti pove in gresta dalje; aja, npr. DT za GVT pri moji bolnici so bili kontraceptivi - zanimalo ga je, kako estrogen to povzroča - vedla sem samo, da gre za hiperkoag. stanje; no, njegov odg. je: estrogeni zavirajo protein C in S (naravne antikoagulanse).. V glavnem sproščen kul izpit, ki se ga res ne bat, ker ni najmanjše osnove za to!