Ustni izpit - prof. Tomšič

Nekaj vtisov z ustnega pri prof Tomšiču.

1.
Prijazen prof, ampak precej zahteven. Za pacienta sem imel 1h. Poročaš celo anamnezo, v statusu samo posebnosti. Revmo v nulo (revma.net), potem predebatiraš še druge bolezni od pacienta. Dost sva se vrtela okoli jeter. Druga vpr: akutni pankreatitis (simptomi, znaki, kaj najdeš v laboratoriju, negativni prognostični dejavniki-Ranson kazalci), De Quervainov tiroiditis (da je boleče, zdravljenje-GK). Sicer prijazen izpraševalec, je pa treba nekaj znat - DD, kaj bi pričakoval v laboratorijskih testih..

2.
Fino je, prijazen, kot so ze drugi povedal.
Pacienka je mela revmaticno polimialgijo.
Porocal sm celo anamnezo, vmes je kaj vprasal. Ni prevec kompliciral. Status samo posebnosti.
Pol pa katere diferencialne so? Ra, polimialgija, polimiozitis, sjogren.
Diagnostika - kaj vse bi narocil? Hemogram, elektroliti, sr, retenti, jetrni encimi (predvsem zaradi bodocega zdravljenja), protitelesa. Za vsako stvar je fino utemeljiti. Kaj nam te preiskave povejo, s katerimi bi locil med temi diferencialkami? Precej je vodil pogovor in pomagal. Potem pa kako bi zdravili? Nisem vedel doze kortikoidov, zato sm si lahko pomagal z registrom. Cesa se bojimo pri kortikoidih (najbolj osteoporoze, sladkorne, tlaka). Kako preprecimo to osteoporozo? Damo bisfosfonate, aktiven vitD, kalcij. Za cukr prilagodimo terapijo, za tlak takisto. Baje da steroidi ne povzrocajo ulkusa po novem, tko da ne dajemo inhibitorjev protonske. Aktivni vitD lahko povzroci hiper Ca, neaktivni ne. Kdaj damo aktivnega? Pri ledvicnih, jetrnih boleznih. Oni dajo vsem.
Pri gospe bi bila lahko v ozadju malignost, kako bi preverili? Mamografija, kri v blatu, rtg pljuc, gineka za ovarije. Tumorski markerji, lateri so za kaj uporabni in da so v glavnem nespecificni.
Pol me je se vprasal o mikrocitni anemiji in o laboratorijskih testih, vzrokih. Fino je vedet, kako se obnasajo feritin, transferin, itd. pri razlicnih anemijah.

To je v glavnem to. Kiksov, ki jih je bilo kar nekaj, mi ni prevec zameril, tako da kar mirno. Sem dvignil oceno s pisnega. Na glas razmisljajta in utemeljujta. Ce ne gre, pa on namigne.


3.
živjo, jst sm ga meu. Fajna izkušnja, ne sprašuje glih lahko, vprašanja so problemsko zastavljena. pač zmisli si en klinični primer in potem kaj bi naredu. opiše ti kake simptome je meu, pa pol poveš kaj bi pregledov in ti pove kaj najdeš, pa kaj v laboratoriju vidiš. velik poudarek da na diagnostiko in izključevanje diferencialk. dobr si poglej poglavje revma v interni pa pregled revmatološkega pacienta. nekih standardnih vprašanj nima, tak da razen revme se težko pripraviš na tale ustni. Mene je matrov z laboratorijem ko je odkriu da nimam glih blestečega znanja tam. ne zastavi ti vprašanja recimo povej kaj o lupusu. ustni je res zelo praktično naravnan. drgač je res fajn spraševalc, tak da kr pogumno v boj :)

4.
Noben mi ni nic poslal.lahko ti pa povem,kako je bilo. Dal mi je pacientkos sistemsko sklerozo o kateri me potem prakticno ni nic spraseval..splosna interna,vse,tudi rtg pc.drgac pa cist ok,kr prijazen

5.
Hej, js sm mel dermatomiozitis pacienta in pol so bla vsa vprasanja okol tega. Ful sprasuje diagnostiko, markerje, kako bi postopal od takrt k pride k druzinskemu zdravniku do takrt k pride na njihov oddelk. Pol me je se neko putiko pa srcno popuscanje k je tud mel pacient sprasval pa spet ful neke diagnostike. Pa markerje za raka prostate. Aja pa kao mel je statine in pol sm mogu povedat da bi loh mel miozitis od tega. To je to nekak, ni trajal ful dolg, ene 45 min me je spraseval pa je kr prjazn. Srecno!

6.
Oj,
Jaz sem se učila večinoma iz Kumar and Clark's Essentials, kar je bilo zelo dobro, ker je rekel, da še nihče ni povedal tako zanimivih sindromov. To je pa tko, če se samo zabavne dele zapmniš, ostalo je pa malo zmedeno :) Pa prebrala sem si tisti knjigico o revmatologiji, ki je na internetu.Ko sem prišla tja, sem sicer skoraj eno uro čakala, nato poledaš pacienta, pol greš v njeovo pisarno, ponudi kavico, se vsedeš in klepetaš. Bil je zelo prijazen, lepo sprašuje. Pa ne se preveč učit tistih kriterijev za revma bolezni, ker ti da aplikacijo in po njej samo kljukaš. Je rekel, da jih še on ne zna na pamet :) Vem, da me je vprašal polimialgijo, ker je moj pacient mel to, ostalega se pa ne spomnim, je že dolgo od tega.
Upam, da bo pomagalo, srečno!

7.
Živjo!
Ustni je bil predvsem revmatološki. Sem imela pacientko z nekim vaskulitisom, ki še ni bil opredeljen. Potem sva pa šla ta postopek diagnostike, kaj ti pove laboratorij, kaj pogledaš tam, slikovne preiskave, diferencialna diagnoza itd. Nič kaj zelo podrobno v pafi teh revmatoloških stvari, na trenutke kakšno bolj zahtevno in široko vprašanje, ampak ti za pomoč postavi podvprašanja. Stara vprašanja sem pa dobila samo tista na medenem srcu, ki pa na mojem ustnem niso nič pomagala. Od drugih tem me je vprašal samo ukrepanje pri NSTEMI (pride pacient na IPP, nespecifične spremembe na EKG, troponin v sivi coni, a ga sprejmeš, zakaj ja, a kontroliraš troponin, potem troponin poraste in na koncu gre na kateter).
Na splošno mi ni bil ravno najljubši izpit, malo tudi zato, ker revma ni moja pribljubljena tema, ampak se da pa lepo narediti, ker te dosti logične stvari sprašuje in tudi pomaga s podvprašanji. Sam ustni je trajal manj kot eno uro.
Srečno in dobro opravi!

8.
Hej,
na prakticnem sem imel bolnico z atipicnim temp. arteritisom (atipicni, ker ni bil ful mocan glavobol in zila ni bila poudarjena). Kljub temu sem dobil na vpogled vsi dokumentacijo, kjer je blo vse razvidno. Vpr.: NU kortikosteroidov, revmaticna mialgija, hipotioridizem, hipoCa, in kaka laboratlrijske lreiskave bi opravil pri razlicnih boleznih plus veliko diferencialk. Aja, pa miokarditis me je se vprasal. Izpit je trajal kako uro. Pri meni je bil malo slabe bolje, sam nisem mel tolk obcutka, da ne bi bil fer. Je pa dobra izbira. Ucil sem se po vpr. na MS.

9.
Živjo, ti kar posredujem to, kar sm po izpitu napisal enemu kolegu, ki je tudi imel pri njemu izpit:
Živjo, prof Tomšič je, tako kot piše v večini objav na medenem srcu, zelo dober izpraševalec, ki kot piše išče znanje. Izpit je pri meni potekal tako, da sem najprej dobil pacienta, za anamnezo in pregled sm imel okoli 45 min. Pri ustnem izpitu me je najprej izprašal o pacientu (ki je imel akutni napad sicer že dlje časa trajajočega protina - pri čemer je v tem primeru pravilni začetni odgovor da ima bolnik akutni monoartritis), najbolj pa ga je zanimalo pri tem, kako bi kot splošni zdravnik nekje na terenu, kjer ni možnosti diagnostike in punkcije sklepa prišel od prve ugotovitve akutnega monoartritisa do neke diagnoze, kako bi ločil različne možnosti monoartritisa ki v tem primeru pridejo v poštev in kako potem zdravil. Od ostalih nerevmatoloških vprašanj pa me je vprašal še subakutni tiroiditis (to je bil odgovor, on je povedal simptome in znake, in jst sm moral povedat kaj bi to lahko bilo), njegovo zdravljenje, potem sprožilne dejavnike akutnega srčnega popuščanja, kaj lahko povzroči povišane vrednosti CK, zaradi česar dobijo vsako leto nekaj napotitev, pa ne gre za revmatološko bolezen (mislim da je to hipotiroza, ampak zdej nisem povsem prepričan, tako da to preveri), in pokazal mi je še eno sliko na telefonu od enega mladega pacienta, ki je prišel zaradi neke vrste purpure ali ekhimoz po celem telesu (tako je bilo videti na sliki), pomembno pa je da je bolnik od zelenjave jedel samo banane (to je posebno poudaril), tako da je imel skorbut zaradi pomanjkanja vitamina C.
Veliko sreče na izpitu :)

10.
Spraševal je skor samo revmo. Jaz sem mel bolnika s Henoch-schonlein purpuro, spraševal me je pa pol od diagnostike, zdravljenja, simptomov itd. Pa še nekaj na splošno od interne, bolj na izi vprašanja, dejavniki tveganja za srčnožilne bolezni, kako se zračuna ITM... Vseh vprašanj se na žalost ne spomnim, ker je že nekaj cajta nazaj.
Ti napišem še kaj, če se spomnim.

11.
hej :))
če imaš njega, se nimaš kaj bat.
profesor je prijazen, pomaga s podvprašanji, rad vidi, da malo sam razmišljaš...
seveda moraš revmo dobro znat, ostalo pa neke normalne osnove.
na žalost se ne spomnim več, kaj vse sem bila vprašana...
dobila sem bolnika z gigantoceličnim arteriitisom na vertebralni arteriji.
najprej sva se pogovorila o tem - kakšne simptome je imel na začetku, na kaj vse bi pomislil, kako bi to dokazal/ovrgel, katere preiskave bi še lahko naredil itd. šla sva tudi čez vse izvide.
potem sem bila vprašana še nekaj vprašanj iz revme, vpliv NSAIDs na ledvice (zakaj zdravemu človeku ne škodujejo) in pankreatitis (glavne stvari, zdravljenje, zapleti). pri meni se ni nič oziral na to, kje sem imela vaje. zbranih nimam nobenih vprašanj, pogledala sem si v glavnem tisto z medenega srca.
vso srečo, dobro opravi! :))