Ustni izpit - Prof. Poredoš

Ustni pri prof. Poredošu je izjemno prijetna izkušnja. Izpit je totalno korekten in smiseln – sprašuje klinično relevantne stvari v smislu diferencialne diagnoze, terapije,... ne nekih smotanih detajlov ali brez veznih redkosti. Tisti, ki imate njega na ustnem, ste lahko zelo hvaležni :)

Začetek ob 8h v tajništvu KOŽBa, sestra te pelje do pacienta. Jaz sem imel gospoda s praktično vsem... dvolistna (stenotična) aortna zaklopka, st. po infarktu, zaradi katerega ima levostransko srčno popuščanje, ki se je pred kratkim poslabšalo z ascitesom... imel je tudi Gilbertov sindrom, AH, PAOB. Res tak kliničen primer za v učbenik. Anamnezo in status poročaš počasi, sistematično (jaz sem si napisal, medtem ko sem ga čakal), profesor vsem kaj vpraša.

Ob pacientu sva se pogovarjala o:

- Srčnem popuščanju: etiologija, zdravljenje, katero zdravilo naredi kaj... potem še da lahko ACE inh in aldosteronski antagonisti delajo hiperK. Pa nekaj o beta blokerjih, diuretikih (te delajo hipoK), digitalisu (se še vedno uporablja!). O možni etiologiji pri temu pacientu – lahko zaradi SP ali zaradi stenoze. Kaj pri akutnem (BNP!), kaj na UZ (razširjene votline, lahko AF).

- Aortna stenoza: ful je vesel če se spomniš določenih izrazov: pulsus parvus et tardus, konvergentni tlak. Kako se kaže klinično? Sinkope, aritmije, angina pectoris... zakaj pride do popuščanja? Hipertrofija prekata pomeni večjo potrebo po kisiku ob hkratni slabši ponudbi zaradi padca diastoličnega tlaka... kako bi zdravu AS, da je huda pod 1 cm premera... pač vse o AS :)

Po pacientu je reku še kakšno vprašanje iz drugih področij:

- SLE: zelo na splošno. Kateri organi so loh prizadeti in kako, sva šla čez tistih 11 kliničnih meril. Potem pa predvsem o ledvicah, ampak spet bolj na splošno; sploh ni zahteval tistih pet stadijev pa kaj js vem... to da je zaradi IK, da je loh nefrotski syn in da je glavni vzrok umiranja teh pacientov.

- Antifosfolipidni sindrom, nič posebnega, samo definicijo in zdravljenje.

- Zollinger Ellison; sem povedu kaj je, kaj so komplikacije, zdr. z IPČ. Nobenega podvprašanja.

Potem me je vprašal še Sheehanov sindrom, sem dobil občutek da je to bolj tko za višjo oceno mal eksotike. Sem povedal definicijo in potem je vprašal še kako se kaže hipopituitarizem in sva končala.

In pa še profesorjeve lastne besede ob koncu: »Profesor mora na ustnem iskati znanje, ne neznanja. Bolj kot rezultate pisnega izpita cenim, če zna študent stvari povezovati med sabo in razmišljati, ker bo to tisto kar bo pri pacientih naredilo največjo razliko.« Tako da – ne verjemite preteklim zapisom o tem, da profesor gleda samo pisni izpit ali da profesor ne zvišuje ocen (oz. da ne daje desetk), ker preprosto ne držijo. Vsaj ne več :)

Srečno!!