Ustna vprašanja - prof. Rozman

Prvo pravilo: Ne se ustrašit!!!

Večinoma je prijazen in fer. Govori se, da zna biti neugoden kadar je slabe volje.
Sprašuje večinoma revmo in vse kar je povezave z drugimi področji – zapleti bolezni, stranski učinki zdravil… Malo pogleda kaj si najslabše pisal in kje si bil na vajah. Naštudiraj revmatološki priročnik za družinskega zdravnika (lušna knjigica) in vaskulitise po slo interni. Seveda moraš imeti tudi osnovni pregled nad celo interno.
Izpit je izrazito kliničen. Začne in konča se pri pacientu. Ključna sta dobra anamneza in status, za kar dobiš eno uro časa. Ne pozabi socialne in družinske anamneze, alergij, razvad… Tu pride prav nova propedevtika. Potem gresta skupaj skozi preiskave in pokomentirata katera in zakaj pride v poštev. Na koncu pa še malo o terapiji in prognozi.
Vmes obdelata ostala področja (srčni šum, pljučna fibroza, elektrolitske motnje-endo, anemija…). Vse v povezavi z revmatičnimi obolenji in ne pretirano podrobno. Nauči se zaplete revmatoloških bolezni!

Še nekaj vprašanj: pljučna fibroza, anemije, trombocitoza, primarna biliarna ciroza, avtoimuni hepatitis, aortna stenoza

NUJNO moraš obvladat OSNOVNI LABORATORIJ in EKG!!!

Literatura: Revmatološki priročnik za družinskega zdravnka
Propedevtika (pregled revmatičnega bolnika)
Slovenska interna (vaskulitisi)

Jaz sem imel dobro izkušnjo. Tudi na izpitu sem se nekaj naučil.
Ne boste verjeli! Tudi ta izpit na koncu narediš.

Srečno

Matej