Ustni izpit - prof. Pfeifer

Prof. Pfeifer se mi je zdela zelo zahtevna, ampak tudi prijazna in fer in ti pomaga čez ta izpit. Ob 8h pacient, ob 9h zagovor pacienta vprašanji in diskusijo okoli anamneze in statusa (Pacientka z sumom na cushing sy (izgovori se "kušing" in ne "kašing"), ki je mela še metabolni sy - debelost, AH, SB, lipide...). Treba je res lepo anamnezo naredit (ne pozabit ginekološko, poklicno, socialno.. pač vse tak kot smo se učili) + STATUS, ko pravijo vsi ostali - avsk. točke, katere so in kako določimo, pektoral fremitus, dihanje vezikalno/bronhogeno, jetra in vranico palpirat in perkutirat, kožo dobro pogledat... to me je malo zafrkavala pol ker nisem opazil hirsutizma, ampak na kul način, ni blo tak bed. katera kožna lezija pr SB in kje? akantozis nigrikans, najpogosteje na vratu, zadaj, sicer tudi v pregibih. Še zdravila vsa po spisku, ter kam spadajo, še klasifikacija zdravil za AH in SB (GLP-1 tokrat bolj natančno, sem bolj poslušal). aja drugače za status sva šla k pacientki in sem demonstriral te stvari. Cushing diagnostika, testi in vrednosti!

Pol je bil ustni

debelost in SB- njeno poglavje, če telovadijo s tem vzpodbudijo privzem glc v tkiva, ki ni odvisen od INZ, drugač na čase ful enih detajlov od receptorjev GLUT itd., ampak načeloma tisto kar v knjigi piše. ta dva sva se pogovarjala kakšno uro, je blo kar naporno.

metabolni sy - knjiga bo ok

APS - knjiga ok

Sistemska skleroza - knjiga ok

Osteoporoza - Detajli, T, Z vrednosti točno, dg, th, etio, ks, def., na koncu "pri kateri T vrednosti bi zdravil bolnika z osteoporozo, ki ima cushing sy" :D) - fuuuul morš še po drugih virih!!!

KLO stopnje+ številke, izi

PTH in osteomalacija - poznat kaj se dogaja pri različnih hiperPTH itd.., po knjigi ok.

pljučni edem - terapija po knjigi, izi

 

Meni je bla prof. ful v redu, prijazna, pač ni in ni bilo konca.. Tud ko česa nisem znal ni komplicirala. Mislim, da pr njej šteje ful kolk pišeš, ampak se da zvišat. Pri njej je treba znat vse nekako, sprašuje iz glave.. Ocena na koncu je pač trdo prigarana, tako da jaz sem mel dober občutek, čeprav vem, da marsikateri drugi prof. pogleda skozi prste in tud kaj podari. Mene je na vajah ena asistentka ful slabo ocenla tak da sploh nisem mogel verjet - in je pol kar ona sama rekla da tega pa ona ne verjame, da sem bil ful dober s pacientka in da sem ful znal in da tega ona ne bo upoštevala - samo tolk, da dobite feeling, v redu je in fer in constructive. Poglej si malo ta vpršaanja ki se ponavljajo, sicer pa kolk maš časa SB in DEBELOST + OSTEOPOROZO. Good luck!