Ustni izpit - prof. dr. Blinc

Profesor je super izbira, prijazen, korekten, ne komplicira in rad pohvali, kadar poveš kaj pametnega :). Sprašuje usmerjeno, večinoma se teme vrtijo okrog pacienta.

 

Moj pacient je bil po infarktu, najprej sem ga pregledala sama, nato je prišel še profesor. Ob postelji sem mu poročala status srca in pljuč, kratek, v parih stavkih, tu ni kompliciral.

Nadaljevala sva v njegovi pisarni, kjer sem poročala anamnezo in preostali status. Vmes sva se pogovarjala o angini pektoris in infarktu, simptomih, ločevanju med njima, diferencialki, katere preiskave bi naredila pri bolečini v prsih, zdravljenje, interpretirala sem EKG od gospoda, pogledala sva si še njegovo koronarografijo (tu mi ni bilo potrebno ničesar komentirati, je bilo bolj v smislu: "vidiš to zožitev? No tu smo dali stent,..."), terapija po PCI, dejavniki tveganja, uravnavanje...

Drugo vprašanje: urgenca, pride moški z bolečino v trebuhu, kaj bi naredila. Anamneza, pregled, katere preiskave bi naročila, diferencialka... prišla sva do pankreatitisa. Zdravljenje, vzroki, zapleti pankreatitisa. 

Sladkorna bolezen, opisati tip I, II, aktuni in kronični zapleti SB, mehanizem in razlika med DKA in DAHS.

Moj pacient je imel ena zdravila za AH, ki so povzročala kašelj, katera so to? Kakšen je mehanizem? DD kroničnega kašlja.

PAOB: kdaj se odločamo za invazivno zdravljenje?

DD trombocitopenije, pod koliko mora pasti vrednost trombocitov, da pride do ogrožujoče krvavitve?