Ustna vprašanja - prof. Košnik

Izpit je sestavljen iz dveh delov: najprej pregledaš bolnika in poročaš zdravniku na oddelku, nato pa sledi še teoretični del pri prof. Košniku.

Moja bolnica je bila sprejeta zaradi pljučnice. Tekom hospitalizacije je utrpela še miokardni infarkt in pljučno embolijo.

Anamnezo in status sem poročal dr. Bajrovićevi. Po anamnezi poveš svojo delovno diagnozo, pokomentiraš zakaj tako misliš. Skupaj pogledata laboratorijske izvide in rtg sliko bolnice ob sprejemu. Svetujem, da si še enkrat preberete interpretacija PAAK. Govorila sva še o diferencialni diagnozi prsne bolečine (infarkt, pljučna embolija, pnevmotoraks, aortna disekcija...). Vprašan sem bil tudi EKG spremembe pri emboliji (S1Q3T3 + inverzni T valovi v V1-V4).
Vprašala me je tudi katera zdravila uporabljamo za zdravljenje KOPB (ne pozabite na aminofilin).

Nato sledi del pri prof. Košniku. Najprej sem v analizo dobil 2 ekg posnetka od iste bolnice. Pri tolmačenju EKG ne komplicira. Jaz sem uporabil mnemotehnik FROHI (frekvenca, ritem, os, hipertrofija in ishemija) in je bilo dovolj. Na prvem je bila AF, drugi pa je bil bp ekg (najbrž po uspešni konverziji).

Skupaj pogledata in analizirata tudi RTGpc sliko. V mojem primeru je bila vidna reženjska pljučnica z manjšim izlivom. Zanimalo ga je kakšen je izliv pri popuščanju srca: obojestranski.

Skupaj pogledata tudi laboratorijski izvid. Predvsem ga zanima pomen CRP (marker vnetje), pomik v levo, levkocitoza.

Od teoretičnih vprašanj sem bil vprašan:
- Stranski učinki digitalisa, kdaj koncentracija doseže plato (po 7 t 1/2)
- Reaktivni artritis v sklopu Reiterjevega sindroma
- Celiakija kot vzrok sideropenične anemije (sicer se je vprašanj tu začelo z namišljeno mlado bolnico, ki ima v lab mikrocitno anemijo, nato po korakih prideš do zaključka, da je vzrok v celiakiji)
- razlika med osteomalacijo in osteoporozo (naštudirajte biokemijo: alkalna fosfataza, fosfat, Ca, vit D)
- RTG spremembe pri revmatoidnem artritisu
- Kaj je revma faktor

Profesor je potrpežljiv in ustvari sproščeno vzdušje. Kot je bilo že napisano, dobro se zaveda dejstva, da nimamo veliko kliničnih izkušenj in zato zahteva osnovne stvari. Ne spušča se v prevelike detajle.

Srečno !