Ustna vprašanja - Prof. Lainščak

Oddahnite si, dobili ste super izpraševalca :)

Profesor se najprej s teboj pogovori, kako bo izpit izgledal in potekal ter ti tudi v vseh nadaljnih korakih razloži, kaj želi slišati od tebe.
Najprej ti da eno uro za pregled pacienta - tu se res držite tako pregleda kot poročanja iz Klinične preiskave (Kocijančič).
Ustni del izpita se začne s poročanjem anamneze. Temu sledi teoretična razparava o vseh (kakor jih je on imenoval) osumljenicih. Moj pacient je bil mlad fant s poslabšanjem astme. Tako da sva predelala vse organske sisteme, ki bi lahko pri mlademu povzročili relativno akutno dispneo (naprej seveda dihala, nato KVS - inf. endokarditis, kokain!, acidobazno neravnovesje, mišično-kostne nepravilnosti in bolezni,..) Iz tega sva naredila kar enourno razpravo. Samo te profesor zelo lepo vodi v odgovarjanju in ne vrta pregloboko, se pa o vsemu malo pomeniš in ne gre samo za naštevanje.
Temu je sledilo poročanje statusa, ki je bil brez odstopanj od normale. Z njem sva potem ovrgla manj verjetne krivce, ki sem jih zgoraj naštela. Nato sem mu morala po vrsti našteti ukrepe in preiskave, ki bi jih naredila, če bi tak pacient vstopil v mojo ambulanto na IPP. Sledilo je odčitavanje laboratorijskih izvidov + plinske (ni bilo referenčnih vrednosti, tako da se jih vsaj okvirno naučite + pomembno je vedeti, da je potrebno poleg plinske vedno napisati, ali je bila odvzeta brez ali z dodanim kisikom in kolikšna je bila frekvenca dihanja, ki nam pove, ali gre za kompenzacijo) odčitavanje rtg, ekg, spirometrije (so bli zapisani poleg krivuje). No potem sva se menila še o astmi, kako jo dg, zdravimo, kako zdravimo status asmaticus (bronhodilatator vpihuješ, dokler ne učinkuje…če ne, ga intubiraš). No za ta del sva porabila 2 uri.
Sledili sta še dve vprašanji: vnetje sečil in ulkusna bolezen. Tu pa pričakuje, da mu odgovoriš: kaj bolezen je - na kratko, delitve, klinična slika, diferencialne diagnoze, diagnostika in zdravljenje (nekako tako, kot je v knjigi zapisano). Tu te pusti bolj prosto govorit in te ne usmerja več toliko s podvprašanji. Jaz sem vaje opravljala na nefro in gastro oddelku, tako da se malo bolj pripravite na vprašanja iz področij, kjer ste bili na vajah, ker se očitno usmeri tja :)
Na koncu mi je dal zelo lepo oceno, prijeten stisk roke, čestitke in še nekaj napotkov za poklic in življenje :)

Ocenila bi ga kot enega mojih najbolj prijetnih, korektnih in koristnih ustnih izpitov v celem študiju :)

Samo brez strahu :) Pa s čokoladico v žepu…ker boste tam kar dolgo zelo intenzivno razmišljali in vam bo prišla prav ;)