Ustna vprašanja - prof. Markovič

Izpit poteka tako, da prideš ob osmih na oddelek in ti dodelijo pacienta, časa imaš eno uro. Pri tem upoštevajte, da je ravno takrat nega, jst sm imela vmes še vizito, ampak ti prijazni ljudje na oddelku priskočijo na pomoč :-)

Potem, ko zaključiš, greš v pisarno prof. Markovič (KC, 5. nadstropje) in se, kot so že ostali napisali izpit vrti predvsem okoli dodeljenega primera. Kaj bi naredil, zakaj, kaj ti rezultati povejo, v kateri smeri bi razmišljal itd.

Imela sem pacientko z omoticami, oslabelostjo in sinkopami, zaradi katerih je šla na urgenco - tam Hb 100, Ht znizan, reaktivna trombocitoza in levkocitoza, vendar so jo poslal domov (hematesta ni naredil nihče). Naslednji dan zjutraj melena, Hb 50 - kaj narediš pri sumu na krvavitev iz prebavil - gastroskopija in transfuzije. Pogledat ti da tudi izvide gastroskopije, nekaj sva rekli o Forrest klasifikaciji. Kdaj dajemo transfuzijo, kakšno vrednost Hb želimo doseči, preden nehamo s transfuzijami, ali delaš kontrolno gsk (da, za ureazni test da izključiš hp infekcijo). Kako še zdraviš - Acipan (PPI).

Gospa je imela tudi kolonoskopsko ugotovljen 1mm polip in kontrolo čez 5 let, kar pomeni da je adenom (ostalih ne kontroliramo) ni pa dost velik ali displastičen/vilozni tip, da bi bila potrebna kontrola prej (se pravi tudi nekaj o raku debelega črevesja). Pacientka je imela še hipotirozo, ugotovljena AI, vendar asimptomatska že 20 let, zakaj vseeno dobiva euthyroks v majhnih odmerkih - da se uravnava TSH in prepreči manifestno bolezen.

Potem še lipolitiki, metabolni sindrom, kako ukrepaš. najprej sprememba načina življenja in po 3 m približno kontrola, če so se vrednosti znižale. Če ni izboljšanja farmakološko zdravljenje. Katere hiperlipidemije zdravimo s katerimi zdravili, nevarnost hiperholesterolemije in hipertrigliceridemije (arteroskleroza in KVS bolezni, steatoza, pankreatitis...). Stranski učinki statinov - rabdomioliza najhujši in pri polimorbidnih bolnikih je nasploh treba pazit na interakcije med zdravili.

V povzetku zelo prijetna klinično obarvana izkušnja, zahteva res samo bistvene zadeve, in če se vidi, da znaš in imaš pregled nad snovjo ne gre v podrobnosti. Ocena nad pričakovanji in oceno s pisnega se da izboljšat.

Tako da vsem veliko sreče in ne se bat, je odlična izbira za ustni iz interne :)