Ustna vprašanja - prof.Koželj

Ob 9:00 se zglasiš v 5.nadstropju pri prof.Koželjevi. Sestra ti dodeli pacienta in potem imaš 1 uro časa za anamnezo in status + še pol ure za spisat status in anamnezo. Meni je malo zmanjkovalo časa, dala mi je še 10 min, ampak gre kar na tesno, tako da poskusite biti hitri, ampak natančni. Ne pozabite pacienta poslušat na levem boku, pa ne pozabit saturacije izmerit, ker oksimetra ti ne dajo, pa lahko hitro pozabiš in seveda CVP.
Profesorica ima rada pravilno izražanje,še posebej v statusu, ki ji je zelo pomemben. Postopoma te vodi skozi svoj postopek, zato je ne prehitevaj. Najprej poveš anamnezo in vse delovne diagnoze na katere bi pomislil zgolj iz anamneze, potem ko greš skozi status, pa poveš za vsako prejšnjo diagnozo, kaj ti status potrdi in česa ne.
Pogovarjali sva se:zakaj pulzni deficit pri AF; toni pri umetni zaklopki;kaj opisujemo pri statusu jeter (trdo/mehko,oster/zaobljen rob, velikost, površina gladka/grčasta/zrničasta);rezistenca v abdomnu je bil zastoj blata v črevesju, kako ločimo to od tumorja(pomičnost);v EKG prepoznat AF in ventrikularno ekstrasistolo;v krvni sliki prepoznat makrocitno anemijo. Hematologija (najslabše pisala):vzroki za makrocitno anemijo, hipersplenizem, razlikovanje od megalosplenije, sekundarna eritrocitoza. Pulmologija:tuberkuloza, izvenpljučna tuberkuloza.

To bi bilo to. Hoče razumevanje, praktično znanje, dobro znanje propedevtike na vseh področjih in kot sama pravi, osnove iz drugih področij, samo ne se sami zašit in hodit v podrobnosti, če niste ziher, ker to ugotovi takoj. Je pa prijazna in zelo človeška.

Srečno.