Ustna vprašanja - Prof. Markovič

Ker že dolgo ni bilo napisanega nič o prof. Markovičevi, bom malce dopolnila tole zbirko.

In sicer...moja izkušnja s prof. je zelo prijetna. Najprej sicer nisem bila najbolj vesela, ko sem zvedela, da imam njo, ampak na koncu se je izkazala za več kot odlično izpraševalko.

Ob osmih sem se zglasila na Gastro kliniki, kjer sem že imela dodeljeno pacientko. Tukaj si lepo vzami čas, in vprašaj VSE! Moja pacientka je bila stara 80 let, brez kakršnih koli predhodnih težav, brez zdravil in še 3 dni pred sprejemom je na veliko okopavala njivo. Potem pa je naenkrat dobila smrdečo drisko in postala čisto rumena, se malce slabo počutila in bila zato sprejeta v bolnišnico. DG. Zaporni ikterus...(zaenkrat še neznanega vzroka...saj tudi oni še niso vedeli kaj točno je z gospo narobe.)
Po 1 uri in pol sem šla v 5 nadstropje UKC v kabinet prof. Markovič. Najprej sem ji morala natančno obnoviti anamnezo kar sem zvedela od pacientke. Ona si je vse natančno zapisovala. Nato sem povedala status(samo kar je bilo patološkega).. Potem sem morala postaviti delovno diagnozo....Žolčni kamni, hepatitis, jetrna ciroza, Tumor žolčnih vodov/žolčnika...pač vse kar bi lahko povzročilo te znake. Nato pa kako bi se zadeve lotili...katere preiskave najprej(tako kot je bilo že napisano...vedno začni z OSNOVNIMI PREISKAVAMI !!!)...potem kakšne rezultate preiskav lahko pričakujemo....
In potem sva šli lepo po vrsti...zakaj niso žolčni kamni...in me je izprašala vse o tem in potem o jetrni cirozi... obdelali sva tudi vse virusne hepatitise...na koncu sva skupaj prišli do sklepa da gre verjetno za nek tumor nekje na vodih, ki je povzročil zastajanje žolča, posledica je bila ta huda smrdeča driska in zlatenica....vmes mi je seveda pokazala tudi izvide, ki jih je gospa do takrat imela...Osnovne lab. preiskave, hemogram...podane so bile vrednosti, brez referenčnih...in me je vprašala če vem kakšne so referenčne in sm rekla da ne, in pol mi je kr sama zinterpretirala izvid :) tko da ne se piflat številk in pršparite glavo za logično razmišljanje...ker pol morš znat utemeljit zakaj je kej povišano. :) pol mi je pokazala še ERCP..sm mogla spet interpretirat kaj je blo posebnega. Mal me je še povprašala o tem kaj bi z gospo naredili naprej in to je blo to kar se tiče gastro dela. Torej noben bav-bav. :)

Pol je pa rekla: "No pa poglejmo kaj ste še slabo pisali...ja kaj je blo pa s kardio? No pol mi pa kr lepo povejte še nekaj o motnjah ritma.." :) Tuki je hotla, kr dost podrobno vse slišat...kako jih delimo, kako jih zdravimo, katera je najpogostejša in zakaj...kaj bi naredila če bi v ambulanto dobila pacientko z atrijsko fibrilacijo....

In to je blo to od mojga izpita.

U glavnem NE SE USTRAŠIT, če dobite njo. Ker je res mega izpraševalka...lepo te vodi, sprašuje logično in ne zahteva nekih detajlov. Takšni bi morali biti vsi klinični izpiti pri nas. Tudi ocenjuje fer in pisna ocena ni fiksna. Rada vidi da znaš logično razmišljat. Tko, da sam napni možgančke in bo šlo.
Res je pa treba predelat Gastro in to po SLovenski interni. Splača se defnitivno pogeldat tut stara vprašanja in pa seveda tisto kar si najslabše pisal!

Želim ti veliko sreče ! :)