Ustna vprašanja - prof. Bren

Prof. Bren je zagotovo eden najboljših izpraševalcev, kar jih lahko dobiš! :) Vse kar potrebuješ je dobro naštudirano nefro poglavje in malce logičnega sklepanja.
Dobila sem dokaj komplicirano starejšo bolnico (sprejeta zaradi nestabilne angine pectoris, hude dispneje, v anasarki in s pljučnico). V času nekajtedenske hospitalizacije je bila najprej opravljena PTCA, nato zaradi hudega padca srčne frekvence ustavljen pacemaker, nato pa je bila premeščena na nefro, kjer je začela z dializami (KLO – kot sva kasneje ugotavljala s profesorjem, verjetno zaradi prepleta različnih dejavnikov – slabo regulirana AH, SB, ISB…). Moram pohvaliti osebje na oddelku, še posebej sestro Damjano, ki me je peljala do pacientke, mi prej namignila na kaj naj bom pozorna (bolnica je bila namreč zaradi visoke starosti že malce pozabljiva), mi prinesla vmes čaj in nasploh razpolagala z veliko dobre volje. :)
Takoj po končanem pregledu sem imela ustni pri profesorju. Najprej anamneza, nato samo posebnosti v statusu. Izpit je potekal v obliki pogovora ob pacientkini dokumentaciji. Najprej sva malo kramljala o vzrokih za dispnejo (želel je slišati 4 glavne – psiha, bolezni pljuč, bolezni srca, anemija), o edemih (prav tako bolezni srca, ledvic, ciroza…). Pacientka je imela ob sprejemu kreatinina 450 – kaj to pomeni in koliko je normalna vrednost? Kaj je to sekundarni hiperparatiroidizem in kako ga zdravimo? Anemija pri KLO, kako zdraviš (želel slišati, tudi v kakšnem območju vzdržuješ Hb pri zdravljenje z epoetini – torej med 110 in 120). Kateri so kronični zapleti SB? Kaj je to nezavedna hipoglikemija? Pokazal mi je izvid UZ ledvic - katere bolezni povzročajo normalno velikost ledvic in hkrati že KLO – npr. ciste, amiloidoza. Pokomentirat je bilo treba plinsko in razložit zakaj lahko tudi iz vene jemljemo kri (približno isti pH, bikarbonat). Ali vem, da imajo na nefro svoj lasten urinski laboratorij? :) Od zdravil me je vprašal samo Aspirin, Plavix, Fragmin, Edemid, Rocaltrol (generično ime in zakaj ima bolnica to predpisano). Na koncu me je vprašal še, kako ocenjujem prognozo pacientke.
Izpit pri prof. Brenu je bila ena najlepših izkušenj tekom študija. Res prijazen, vmes še veliko sam pove, vzdušje je zelo sproščeno, ocena pa pregrešno lepa. ;) Srečno!