Ustna vprašanja - prof. Štabuc

Izpit pri prof. Štabucu je bil zelo prijetna izkušnja, vredna zaključka študija. Na izpit sem bil naročen ob devetih še z enim kolegom, ki pa je očitno že bil pred menoj pri tajnici, tako da me je profesor dal pacienta in naročil, naj se vrnem ob 10.15. Moj bolnik je bil 70-letni Bošnjak, sprejet zaradi krvave črne driske, v ospredju pa je bila DM tip 2 z zapleti. Med pregledom sem našel: sum na temporalni arteritis, slepota na D in 30 vid na levo oko (je sam povedal :-), sem bil pa očitno prvi, ki je to ga vprašal v zadnjih petih mesecih), dekompenzirano levostransko srčno popuščanje (po 4ih AMI, dveh CABG, umetnih aortni in umetni zaklopki in neštetih PTCA), pacemaker PAOB na obeh nogah, plevralnim izlivom, KLO stopnje 4, distalno moto-senzorno polinevropatijo (arefleksija, slaba mišična moč), proksimalno nevropatijo (stegna), ledvično okužbo, BHP... rektalca nisem delal, ker je zmanjkalo časa.

V glavnem sva na izpitu govorila o bolniku (logično, ker je glava edini sistem, ki ga bolnik še ni imel okvarjenega - če izpustimo vid in sluh). Pogledala sva RTG in videla atelektazo ter fantomski tumor ter plevralni izliv (hvala Golnik!). Pogledala sva EKG in videla sve i svašta (on potegne ven pacientov ali random EKG in ravno ko se ti že zdi, da res znaš EKG vidiš nekaj, kar še najbolj ustreza VF). Pri EKG ga je zanimalo 5 stvari ki jih moramo pogledati pri vsakem EKG (frekvenca, ritem, os...), kako bi poiskal star AMI (Q zobci, invertirani T zobci), ali njegov pacemaker deluje (jaz sem rekel ja, on je pa kazal take ravne pravokotne črte, ki označujejo kick pacemakerja). Je vprašal ali sem slišal umetno zaklopko sem rekel ne - pri frekvenci 130/min in obeh umetnih zaklopkah slišiš bolj metronom kot pa umetno zaklopko (in je bil zelo zadovoljen). Zanimalo ga je, kako spoznaš pankreatitis na EKG (hint: kaj se s Ca dogaja pri pankreatitisu)
Sva nadeljevala s KLO - mi je povedal da ima 4 stopnje, sem začel s tem, da je to GF 15-29 mL --> je rekel mene številke ne zanimajo, samo povej koliko imamo stopenj. Vprašal je kaj bi našel v sedimentu urina (levkociti eritrociti, nitriti, albumin).
Glede pljuč me je spraševal o pljučnih edemih in vzrokih zanje, potem pa je spraševal ali je bolnik slikan v sede ali leže. To vidiš po položaju ključnic (na vajah si poglej dva različna bolnika in ti bo vse jasno).
Pri gastro sva se pogovarjala o vzrokih za krvavitve (divertikli, hemoroidi, angiodisplazije, CRC - pozor, signifikantno krvavi samo 1 CRC). Kaj bi bil vzrok pri bolniku (je imel 2x čisto kolono in gastroskopijo) in odgovor se je skrival v umetnih zaklopkah in Marevanu...Kako bi to dokazal (test & treat pristop: ukineš Marevan uvedeš Heparin in čakaš da neha krvavet - če neha je to to, če pa ne pa potem angio CT ali scinti s 99Te eritrociti :D).
Od endokrine ga je zanimalo če ima bolnik metabolni sindrom. Sem rekel da ne, je čudno pogledal, pa sem razložil, da ga je pred pol leta še imel, zdaj pa je zaradi slabše pokretnosti in ležanja izgubil 40 kg in ne izpolnjuje indeksa pas-boki, niti BMI... pa je bil zelo zadovoljen.
Od revme sva obdelala giht in temporalni arteritis.
Od hematologije sva šla čez mikrocitno anemijo (začneš z delitvijo na izgubo železa in povečano porabo in nadaljuješ naprej). Bil je presenečen, ker sem vedel odgovor na to, zakaj hematesta ne smemo uporabljati v IPP (pa se seveda še vedno uporablja) in kakšen test se uporablja v SVIT programu in zakaj SVIT loči krvavitev iz želodca in krvavitev iz sp. prebavil. Odgovor na to vprašanje s skriva v 47. Tavčarjevih dnevih (ali pa so morda bili 50.?) :D

Na koncu me je vprašal še intersticijske bolezni pljuč, njihov izgled na RTG, klinično sliko in Churg Strauss sy, nato sva zaključila ker je imel še druge obveznosti.

Je zelo fajn profesor, izpit je res bil to kar je - interna medicina. Sam se opisuje kot benigen izpraševalec (in ti po drugi strani pove, da ga je kolega pred tabo razpizidil in da upa da boš znal kaj več...). Med spraševanjem ne vrta v neke podrobnosti (OK, ne v prehude :)) ampak zahteva široko znanje. Ne se zanašat, da boste vprašani gastro ampak je bolj pomembno, da imate dober pregled čez celo snov, sploh pa čez EKG, RTG pljuč, urin! in praktične zadeve.

Kar se priprave na izpit tiče, so za pisnega žal še vedno stara vprašanja, ki žal še vedno nimajo pravilnih odgovorov in žal se mi zdi da se jim tudi na katedri ne sanja, kaj naj bi bili pravilni odgovori. Za tiste, ki vas interna zanima (oz. se zavedate, da jo boste rabili), priporočam vsaj 3 tedne ponavljanj v skupini, da greste res natančno čez vprašanja in poiščete odgovore in si jih razložite... lahko se jih tudi napiflate, ampak niso vsi prav rešeni pa še na ustnem zna bit potem velik problem.

Srečno!