Ustna vprašanja - prof. Bren (nefro)

Izpit poteka na oddelku na nefrologijo v 8. nadstropju KC. sestra z oddelka ti priskrbi pladenj s pripomočki, jaz sem bila tokrat s pacientom sama v seminarju, kjer sem imela uro časa, da sem ga pregledala. Vsi poudarjajo, da je pomembno, da izmeriš obseg pasu, potipaš iktus, oceniš cvp..
Gospod, ki sem ga pregledovala, je pred sprejemom par dni bruhal, slabo se je počutil, šumelo mu je v ušesih, 20 let se je zdravil zaradi hipertenzije, sicer pa ni opazil kakih sprememb pri mikciji, menda je redno hodil na vsakoletne zdravniške preglede za službo, kjer nikoli niso ničesar našli. No, ko je bil preko ipp-ja sprejet, je imel kreatinina okoli 1500!, sečnine okoli 70, ph 7,15, K 6,5, anemičen.. isti dan je bil dializiran, v teku hospitalizacije so mu že naredili fistulo za nadaljne dialize. skratka - šlo naj bi za končno ledvično odpoved in sicer kronično (kar se ugotovi iz izvida UZ, kjer so bile ledvice že pomanjšane).
ustni zagovor res poteka tako, da se vse vrti okoli pacienta. ga predstaviš (anamneza, status, prof. me ni prekinjal). nato sledijo podvprašanja in interpretacija izvidov:
-kaj so možni vzroki za bruhanje, kaj vse moraš izključiti?
-kaj bi nato naredil? - pogledaš kri, urin (kaj vse?) dobiš izvid in imaš 3 minute, da ugotoviš, kaj je narobe (nauči se normalne vrednosti izvidov!)
-kako naprej ukrepaš? - rtg pc (ga interpretiraš - lepo po vrsti, mene je na polovici prekinil z vprašanjem "kaj so kerleyeve b linije?")
-posnameš še ekg (ga odčitaš, viden npr. koničasti val T zaradi hiperkaliemije)
-nadaljni ukrepi.. (popravit hiperkaliemijo - kako?, uredit ph - kako?)
-katere preiskave so še potrebne za določitev etiologije? (UZ ledvic, ga dobiš za prebrat)
-kaj bi naredil z anemijo - th. z epoetini, katere poznam, če poznam epoetin zeta (uhm..?) :)
-nekatera zdravila, ki jih je pacient prejemal (npr. kaj je Rocaltrol - aktivna oblika vit. D..)
-kaj je ciklosporin (kalcinevrinski zaviralec), ali poznam še kakšnega iz te skupine, za kaj se uporablja..
-je pacient kandidat za presaditev ledvice? (če se strinja in ko izključiš kontraindikacije)

Izpit je potekal zelo hitro (vsaj meni se je tako zdelo) in res iz kliničnega stališča - kako ukrepati, kaj narediš - vsak korak od sprejema naprej. Za moje pojme je to super, lahko pokažeš svoj način razmišljanja in povezovanja podatkov ter spraviš svoje možgane v pogon :) vmes so bila še "teoretična" vprašanja, ki pa so bila dejansko povezana s celotno zgodbo in ne "kar od nekje".
Vsem, ki imajo ustnega na nefro (pa tudi tistim, ki se težko prebijejo čez nefro poglavje v slovenski interni) RES priporočam knjigo Bolezni ledvic (avtor Kovač et al.). Ko jo enkrat prebereš, se ti podatki iz slovenske interne končno povežejo v "ledvično patologijo" in glomerulonefritisi se ti zložijo po predalčkih :)

Najboljše pa je, ko imaš interno v indeksu! :) srečno!