Ustna vprašanja - prof. Preželj

Torej, kot ze povedano, zelo prijazen gospod, ki se ne obremenjuje s podrobnostmi, niti ne reagira agresivno, če kaj mimo bleknes...
Najprej dobis pacienta na endo ali diabetesu (moja je imela Cushinga, v bistvu je vse pasalo zraven, samo moon face ni imela - je pa bila poleg tega precej hipokalemična). Poves anamnezo, status, za katero bolezen mislis da gre... Potem me je spraseval, kaj vse lahko povzroča hipokaliemijo in kako, kako dokazes prim. in kako sekund. hipoaldosteronizem. Potem kako kortizol vpliva na kalij, kako dokazes ACTH odvisni in neodvisni Cushing.
Sledilo je se nekaj drugih vprasanj:
1. Ulkusna bolezen
2. Sideropenična anemija (pri tem edino mogoče catch, kako ugotovs, če zelezo, ki ga nadomesčas, učinkuje - preveris kri in imas dosti retikulocitov, ker kostni mozeg prične na veliko proizvajati eritrocite - po priblizno enem tednu)
3. Protin (vprasal je tudi, če med akutnim napadom pacient preneha z jemanjem Alopurinola - NE, ne preneha, samo uvajas ga ne na novo)
4. AKS (tukaj me je vprasal tudi terapijo, in sicer kaj naredis takoj ko takega pacienta dobis in na EKG vidis, da gre za AMI - das MONA)

in to je bilo to... priblizno eno uro, ni me matral, pustil da sem sama povedala, kaj sem imela za povedati, če ga je se kaj zanimalo, me je vprasal. Pisnega res ni gledal, vsaj ne ko sem bila jaz tam.
Da lepo oceno, te vprasa kaj hočes specializirat, ti stisne roko in zazeli vso srečo.
Res dober izprasevalec!

Nicci