Ustna vprašanja - prof. Poredoš

Vse, kar piše na medenem o profesorjevem razpoloženju in načinu spraševanja, drži.
Dobila sem pacienta na intenzivi KOŽB-a: subakutni infarkt s srčnim popuščanjem. Pričakovala sem GVT ali pa PE, ampak pacient res ni bil težek. ZELO POMEMBNO je, da poveš status in anamnezo sistematično, po vrsti. Najbolje, da si zapišeš in potem to profesorju prebereš.
EKG: star infarkt s Q zobci spodnje stene in še sveži znaki ishemije v levih odvodih – tipičen EKG – naučte se osnove. Opišite po vrsti : sinus, ritem, frekvenca, os, nenormalnosti. Kar je tukaj pomembno je, da je pacient imel trožilno koronarno bolezen – to je indikacija za CABG (!) in ne za stentiranje.
RTG p.c.: klasika, lepo po vrsti opiši – na moji sliki je blo povečano L srce. Nič težkega, se vidi že iz aviona.
Razprava o pacientu: klasična vprašanja o infarktu (dej. tveganja, bla bla, ateroskleroza: vnetje žilne stene je tukaj glavni proces – res je pomembno, da na vprašanje direktno odgovoriš), srčnem popuščanju. Res ne postavlja težkih vprašanj, je pa včasih težko ugotoviti, kaj želi slišati. Hotel je slišati diferencialno diagnozo pri bolečini v prsih in dispneji. Kakšna terapija po infarktu (klasika, preberi si v interni). Kaj predpišemo za zviševanje HDL – v bistvu svetujemo več telesne aktivnosti, prenehanje kajenja,.... Moje osebno mnenje je, da poglavje o ishemični srčni bolezni (prevsem zdravljenje) ni najbolje napisano v Slo interni – rajš si preberi še v kakšni drugi literaturi. Pa še diagnostiko lepo po vrsti: EKG, lab, RTG;...
Želel je vedeti, kdaj delamo UZ in katere parametre ugotavljamo z njim: velikosti srčnih votlin, EF, ... preberi v knjigi.
Pol me je pa spraševal samo še hemato, ker sem to najslabše pisala, na splošno pa on hemato rad sprašuje: hemolitične anemije, makrocitna anemija. Pač te anemije se res dobr naučte, ker po moje vas lahko to vpraša tut če ste hemato v redu pisali.
Če se že v naprej psihično pripravite na profesorjev način spraševanja, potem bo izpit čist ql. Naj omenim še, da je profesor vljuden in ne zafrkava, ampak pač sprašuje na tak način. 10 je po moje težko dobit, ampak ni pa nemogoče, pač gre zato, če ti vprašanja odgovarjajo (in če znaš, seveda). Če je tvoje znanje v redu (ni nujno da odlično), ti 9 ne uide :)
Srečno!