Izkušnja pri interni medicini

avtor: Nejka
Evo, se moja izkusnja iz interne..

Jaz sem, dobila pacienta, ki je imel akutno limfoblastno levkemijo in DIC.
Ampak iz same anamneze in statusa ni bilo razvidno, za kaksno diagnozo gre, tako da sem mu prebrala samo splosni status in mu povedala, da se samo iz tega ne da razbrati, za kaj gre in je bil zadovolen.
Potem me je vprasal vzroke nastanka povisane temperature.
Naslednje vprasanje je bilo : kaj bi naredila, ce ima pacient povecane submandibularne bezgavke na eni strani-ce so bezgavke bolece in ce niso...torej, ce so bolece, gre verjetno za vnetje(npr. V ustni votlini), ce pa so nebolece, pa lahko sklepam, da gre za limfom-HL ali NHL in potem je sledila razprava, kaksne preiskave bi naredila-naredila bi citolosko preiskavo, da vidimo, ali gre za raka ali ne..simple ;)
Naslednje vprasanje je bilo kronicno obojestransko srcno popuscanje( simptomi in znaki).tuki je kr plosku, k sm pravilno povedala( ne vem, a je biu to kompliment al si je pac mislu-o lej jo blondo, k neki zna ;))
Za konec pa se klasika--kaj naredim s pacientom, ce ima antikoagulantno terapijo, mi pa mu moramo narediti ekstrakcijo zoba (sej veste..marivarin zamenjas s heparinom...).

To je bilo to!
Stric je bil izredno dobre volje, saj me je spraseval samo slabe pol ure, potem pa se zazelel lepe pocitnice (zacuda brez pridige, kok smo stomici za nikamor ;)) in me poslal domov z oceno v indeksu...jeeeeej... ;))