2005-03 Nenormalne krvavitve iz maternice

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (nenormalne_krvavitve_iz_maternice.doc)nenormalne_krvavitve_iz_maternice.doc32 kB
DISFUNKCIJSKA KRVAVITEV

Nenormalne krvavitve iz maternice so najpogostejši simptom pri ginekoloških težavah. Običajno menses traja 3 – 7 dni (izguba 35 ml krvi). Nenormalen je menstruacijski ciklus, ki traja manj kot 21 ali več kot 35 dni, oziroma če traja menstruacija manj kot dva dni ali več kot sedem dni.
Nenormalne krvavitve iz maternice lahko razvrstimo v organske in neorganske.

Organski vzroki za krvavitev:

1. PRED MENARHO
2. RODNA DOBA: vključuje vse nenormalne krvavitve, ki se kažejo kot spremembe v pojavljanju menstruacije, trajanju, ali količini izlite krvi:
3. POSTMENOPAVZALNA DOBA: vaginalne krvavitve 12 mesecev ali več po menopavzi.

Neorganske krvavitve ali disfunkcijske krvavitve (DUB) so tiste, pri katerih ne najdemo specifičnega vzroka in potekajo pri ženskah v rodni dobi. Diagnozo DUB postavimo z izključitvijo, ko izključimo tako nosečnost, iatrogene vzroke, sistemska stanja in bolezni genitalnega trakta.
DUB razdelimo v anovulatorne in ovulatorne disfunkcijske krvavitve:

1. Anovulatorne disfunkcijske krvavitve so posledica motenj v delovanju osi hipotalamus – hipofiza – ovariji. Posledica so neredne, prolongirane, lahko tudi močne menstrualne krvavitve. Lahko se pojavi takoj po menarhi vendar pred dozoritvijo osi hipotalamus – hipofiza – ovariji, ali pa med perimenopavzo, ko pade koncentracija estrogena.

2. Ovulatorne disfunkcijske krvavitve so posledica nezadostne tvorbe progesterona v rumenem telescu in vključujejo polimenorejo (menses nastopa na manj kot 21 dni in je posledica okvarjenega rumenega telesca), oligomenorejo (menses nastopa na več kot 35 dni in je posledica podaljšane folikularne faze), metroragijo (redne intermenstrualne krvavitve), menoragijo (krvavitev nastopa v rednih časovnih intervalih (21 – 35 dni), vendar je močna ( 80 ml) ali podaljšana ( 7 dni).

Diagnostika:
• Anamneza
• Klinični pregled
• Laboratorijske preiskaveTransvaginalni ultrazvok
• RT in MR
• Aspiracijske tehnike

Zdravljenje DUB:
• Progesteron: indiciran pri anovulatornih krvavitvah
• Kombinirani oralni kontraceptivi pri mlajših pacientkah
• Danazol: deluje na os hipotalamus – hipofiza – ovariji in tudi na sam endometrij: induciran pri močnih menstruacijskih krvavitvah
• Analogi GnRH (buserelin, naferelin, goserelin): inducirajo menopavzo (ne predpisujemo jih za več kot 6 mesecev  osteoporoza)
• Hormonsko nadomestna terapija: pri močnih perimenopavzalnih krvavitvah