EPH gestoze in psihosomatika

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (eph_gestoze_in_psihosomatika.doc)eph_gestoze_in_psihosomatika.doc36 kB
Najprej bi rad izpostavil problem terminologije pri hipertenzivnih boleznih v nosečnosti:
- TOKSEMIJA: zastarel izraz; včasih so mislili, da je za hipertenzijo kriv nekakšen toksin, katerega pa niso nikoli dokazali
- EPH GESTOZA: edemi, proteinurija, hipertenzija
- HELLP SINDROM: hemolysis, elevated liver enzymes, low platelets
- PIH: pregnancy induced hypertension
- PET: preeklampsija – toksemija
- PAH: pregnancy associated hypertension
- HDP: hypertensive disease of pregnancy (nosečnostna hipertenzija)
- PREEKLAMPSIJA: multisistemska bolezen z disfunkcijoendotela, gre predvsem za motnjo v placentaciji in maternalnem žilju
- EKLAMPSIJA: komplikacija (tonično klonični krči in izguba zavesti)
Pred desetletji je obstajalo 60 do 70 različnih imen.

Bolezen ne ogroža le matere, ampak tudi plod. Pri materi težave ponavadi izginejo po porodu, oziroma ko se znebi ploda. Rojeni otroci so pogosto nedonošeni, zastali v rasti, povečana je perinatalna obolevnost in umrljivost. Otroci so normalno inteligentni, so pa v povprečju nekoliko motorično zaostali.

ETIOLOGIJA IN PATOGENEZA

Natančna etiopatogeneza še ni znana.
Dva osnovna vzroka za gestacijsko hipertenzijo:
- motena imunska toleranca. V nosečnosti je potrebna medsebojna imunska toleranca med plodovim (očetovim) presadkom in materinim tkivom. Normalno medija spiralnih arterij izgine, zato se v teh žilah zmanjša upor, da plod dobi dovolj krvi za svojo rast in razvoj. Če se to ne zgodi, pri materi kompenzatorno naraste sistemski krvni tlak in plod dobi dovolj krvi.
- Predhodna okvara žilja; predvsem pri nosečnicah s kroničnimi boleznimi (hipertenzija, okvara ledvic, sladkorna bolezen, AI bolezni). Povečana je sinteza TXA2 (vazokonstriktor, agregacija trombocitov), zmanjšana pa sinteza prostaciklina – PGI2, ki ima nasprotni učinek. Sproščanje kisikovih radikalov zavira izločanje NO-ja.

DEJAVNIKI TVEGANJA

- prvorodke, mlajše od 15 in starejše od 35 let
- preeklampsija v prejšnjih nosečnostih
- PE v družini
- kronične bolezni, ki okvarijo žilje (hipertenzija ledvične bolezni, SB AI bolezni)
- večplodna nosečnost
- polihidramnion
- Rh nekompatibilonost
- Mola hydatidosa
- Abdominalna nosečnost
- Poklici za katere so značilne težke fizične in psihične obremenitve ter stres
- Pretirano povečanje telesne teže
- Prvorodke, ki so nižje od 160cm
- Neporočene prvorodke
- Velike spremembe okolja
- Nižja stopnja zdravstvenega varstva

PSIHOSOMATIKA

Vidimo, da je kar nekaj dejavnikov tveganja povezanih s psiho. Psiha je povezana (limbični sistem ↔ hipotalamus ↔ hipofiza ↔ endokrini in vegetativni sistem) z vegetativnim sistemom, hemodinamiko, viskoznostjo krvi, strjevanjem krvi, regionalnim pretokom krvi, reaktivnostjo krvnih žil, dieto, nagnjenstjo k edemu, z elektroliti in s hormoni.

EDEMI lahko nastanejo zaradi sprenenjenega izločanja ADH, zaradi adrenalina in zmanjšanega pretoka skozi ledvice in zato zastoja tekočine.

PROTEINURIJA – spazem arteriol → ↓pretok skozi ledvice → retencija tekočina, poškodba žil → prehod beljakovin v urin.

HIPERTENZIJA – vegetativno in endokrino izzvan spazem arteriol → ↓pretok skozi ledvice → aktivacija sistema renin-angiotenzin.

V številnih raziskavah so ugotovili, da se ženske z EPH gestozo psihološko razlikujejo od žensk ,ki te bolezni nimajo. Zanje je značilna nekoliko nižja verbalna inteligentmost, manj so si želele nosečnosti, so introvertirane, depresivne in nekomunikativne. Težje pokažejo svoja nezadovoljstva in pripovedujejo o njih. Pomembno je tudi družinsko okolje. Nekateri raziskovalci so ugotovili, da so te ženske nagnjene k nevrozam.

LAŽJA OBLIKA EPH GESTOZE : nevrotične značilnosti, zavrtost, sicer so primerno osebnostno diferencirane.
TEŽKA EPH GESTOZA: čustveno labilne ženske, številne psihosomatske težave, pogosto reagirajo iracionalno, polne so skrbi, anksioznosti, slabe volje, so depresivne

KONFLIKT MED STARŠI IN OTROKI
Trivers meni, da gre pri EPH gestozi za konflikt med materjo in plodom. Mati teži k reprodukciji in nadaljevanju vrste, zato hoče roditi le zdrave potomce. Če plod ni nornalen, se ga mora znebiti, in ponovno zanositi, da bi lahko rodila zdrav plod. Plod pa v vsakem primeru bije svoj boj za obstanek; tudi če ni normalen, saj ima le eno možnost za preživetje.
EPH gestoze pa se pojavljajo tudi pri nosečnostih z zdravimi plodovi. To Trivers razlaga s tem, da si nosečnica otroka ne želi, ali pa ima do njega ambivalenten odnos, zato ga hoče »zadušiti«. S tem pa ogrozi tudi svoje življenje.