Izhodne operacije (forceps in vakum)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (porodniske_operacije.doc)porodniske_operacije.doc99 kB
IZHODNE OPERACIJE

Izhodne operacije se poslužujemo, ko se naraven vaginalni porod ustavi in dolgotrajnost poroda predstavlja povečano tveganje za življenje in zdravje matere ali otroka. S forcepsom in vakumom si porodničar pomaga na enak način; prime živ plod v materinem telesu in ga izvleče.

FORCEPS

Ali porodniške klešče. Sestavjene so iz dveh ročic, ki se lahko sestavita in stabilizirata s sklepom. Ročica ima ročaj, vrat in žlico. Slednja je prilagojena obliki porodnega kanala v drugi porodni dobi (pelvična krivina) ter obliki plodove glavice (crefalična krivina). Narejene so iz kirurškega jekla, ki se lahko sterilizira.Indikacija:
1. upočasnjena druga stopnja poroda (slabe kontrakcije, slabo sodelovanje matere, malrotacija glavice, rigidnost perineja, epiduralna anestezja)
2. fetalni distres (prolaps popkovnice, zanka ali vozel, hipoksija zaradi hipertenzije)
3. ogrožena mati (hipertenzija, bolezen srca, izčrpanost, eklampsija, šok)

Pogoji:
1. maksimalno dilatiran cerviks
2. predrti plodovi ovoji
3. brez kefalo-pelvinega disproporca
4. vodilni del je teme ali obraz v mentoanteriorni vstavi ter obrazna mentoposteriorna vstava, ki sicer potrebuje predhodno rotacijo
5. prazen sečni mehur
6. epizotomija (nekateri samo priporočajo)
7. anestezija-priporočena (lokalna, pudendalni blok, epiduralna anestezja)


Kontraindikacije:
1. nesorazmerje med vodilnim delom ploda ter porodno potjo (kefalo-pelvino nesorazmerje, zagozden tumor v mali medinici, cervikalni miom, prečna ali poševna lega)
2. nepredrti plodovi ovoji
3. zanesljivo mrtev plod
4. premajhna plodova glavica
5. hude anomalije ploda

Poseg:
Pred posegom z vaginalnim pregledom preverimo stopnjo odprtosti cerviksa, položaj glavice in ocenimo velikost pelvične odprtine. Najprej vstavimo desne klešče, pri tem pazimo na morebitno sluznično gubo med klešči in glavico. Postopek ponovimo še na levi strani ter ročici združimo v sklepu. Plod vlečemo v skladu s kontrakcijami uterusa, v smeri porodnega kanala (navzad in navzdol).S forcepsom so izvedljive tri posege:
1. nizki forceps, ko glavica doseže medenično dno in je vidna v vulvi (Wrigley)
2. srednji forceps, ko se je glavica že spustila pod srednjo ishiadično linijo (Anderson)
3. rotacija glavice z ekstrakcijo (Kielland)

Komplikacije:
1. laceracija (razpok perineja, raztrganina vagine, raztrganina cerviksa)
2. krvavitev (po poškodbah, zaradi atonije uterusa)
3. poškodba otroka (podpludbe, odrgnine, paraliza obraznega živca, depresijske frakture lobanje, intrakranialne krvavitve)
4. poprodna genitalna sepsaVAKUM

Pogoji so enaki kot za uporabo forcepsa, z razliko, da je uporaben tudi takrat, ko cerviks ni povsem dilatiran.

Indikacije za uporabo so enake kot pri forcepsu.

Kontraindikacije:
1. nedonošen plod (mehka lobanja)
2. težka hipoksija ploda (priprava aparata traja nekaj minut)

Poseg:
Kovinsko ponvico je nadomestila gumijasta kapica, saj se laže prilagodi plodovi glavici. Slabost gumijaste kapice je slabša vodljivost plodovega vodilnega dela in manjša površina, ki ne omogoča tako močnega vleka kot kovinska. Kapico postavimo na glavico in pazimo, da vmes ni vaginalne stene ali materničnega ustja. Nato s pomočjo podtlaka, se kapica prisesa na glavico. Vlečemo v smeri porodnega kanala v skladu s kontrakcijami uterusa. Povlečemo največ štirikrat, tako da sukcija na glavico ne traja dlje kot 12-15min.
Komplikacije:
1. poškodbe mehkih tkiv (laceracija vagine, cerviksa)
2. poškodba ploda-trakcija daljša od 10min (oteklina, odrgnina, kefalohematom)


Ekstrakcija z vakumom je skoraj povsem izpodrinila forceps. Ta zavzame preveč prostora, žlice je težko nastaviti, večja je bremenitev porodne poti in povzroča višje vrednosti intrakranilanega tlaka. V Sloveniji so med 1997 in 1999 opravili 1542 vakumskih ekstrakcij in 40 ekstrakcij s forcepsom.