Ustna vprašanja - Brečko, Vidmar, Bošnjak + pravni del

Praktični:

Brečko:
Kličejo te na teren, kjer je eksplodirala plinska bombola. Imaš poškodovanca, ki je opečen in neodziven - kako pristopiš? ABCDE! Obdelali sva algoritem na strani VF. Na kaj smo še pozorni pri opečencu (čimprej intubiramo, ker je lahko poškodovan, pazimo na vratno hrbtenico), kaj je pri opečencu najpogosteje vzrok za VF (4H + 4T). Potem se pa razvije pogovor in sledi kar veliko različnih podvprašanj: politravma - kaj vedno slikamo (RTG pc in RTG medenice), kako imobiliziramo medenico (medenični pas, nad trohantri), ali bi pri imputaciji okončine uporabil esmarh... Kljub številnim vprašanjem iz različnih področij, sproščeno, brez zafrkavanja, samo malo razmišljanja in super izkušnja. Si pa kar precej časa noter.

Bošnjak:
Le Fort II: povedala sem, da je to zlom obraznih kosti in da obstajajo 3 vrste. Potem mi je pa on povedal, kakšne so razlike med njimi. Nato sva še malo debatirala o znakih zloma lobanjske baze.



Ustni:

Brečko (anesteziologinja):
Hemoragični šok: nadomeščanje tekočin, katere, razlike pri ukrepanju pri hemoragičnem šoku pri 70-letniku in 25-letniku (da ti primer, pove vitalne funkcije, zakaj je pri mlajših tlak še nekaj časa normalen - poveš, da dlje kompenzirajo, zato moraš bit tolko bolj pripravljen na hitro ukrepanje, ko se začne rušiti).

Bošnjak (nevrokirurg):
Sindrom konusa.

Vidmar (pediater):
Laringitis: inspiratorni stridor in zdravljenje (5mg adrenalina v inhalacijah).


Vse skupaj je trajalo cca 1,5 ure. Komisija je super, vsi zelo prijazni, še mal poklepetali so za sprostitev ozračja. Priporočajo, naj samo odgovarjamo na zastavljena vprašanja, saj se hitro zapletemo, če preveč govorimo :)
SREČNO!

V kolikor kolegi ne bodo napisali svoje izkušnje, naj dodam, da smo bili tisti dan skoraj vsi vprašani sindrom konusa in laringitis. Dr. Vidmar je spraševal še oživljanje nekaj mesečnega otroka, pri praktičnem pa predihavanje otroka (si pokazal, kako držiš balon).


Pa še pravni del (imena izpraševalke se žal ne spomnim):
Varovanje osebnih podatkov (kaj to pomeni v praksi, kakšen je postopek pritožbe, če je kršena ta pravica).
Katere dejavnosti v zdravstvu ne morejo izvajati zasebniki (transplantacijske, javnozdravstvene, transfuzijske).
Cepljenje (kdo ga izvaja, kakšen je postopek, če starši ne želijo cepiti svojega otroka).
Pri vsakem vprašanju smo še malo debatirale, nobenih hudih podrobnosti ali potrebe po uporabi pravniškega jezika.


Psihično zelo naporen teden, ampak na koncu super občutek :)