Ustna vprašanja - Dr. Zelinka, Dr. Turel

Strokovni izpit, november 2011

– praktični del
Dr. Zelinka (SNMP): oživljanje na lutki. Pacient ima že 20 min bolečine za prsnico in ti ga pripeljejo v ambulanto. Greš po ABC, dobiš ekg za odčitat, posumiš na infarkt. Kaj bi mu dal (M(O)NA – doze!). Takrat ti gre v VF in potem oživljaš po protokolu. Defibrilator je res predpotopen, ampak rabiš samo povedat, s koliko bi stresel oz. če bi moral kake nastavitve spremenit med samim postopkom, pokažeš, kako bi postavil elektrode, treseš, masiraš, predihavaš, vstaviš i-gel,.. Katera zdravila uporabiš + 4H, 4T. Oživljanje je treba znat in resnično se splača čim večkrat pred izpitom poskusiti na lutki!

Dr. Turel (pulmo): dal mi je v roke set za plinsko in rekel, naj razložim, kaj je to ter kako se uporablja. Poveš postopek odvzema (Alenov test, razkuževanje, položaj roke, kako tipaš, zabodeš, važno je, da ne ostane nič zraka v brizgi, za laktat rabiš večji vzorec, čim prej do laboratorija). Katere informacije potrebuješ, da lahko interpretiraš plinsko (frekvenco dihanja, koliko kisika pacient dobiva, telesno temperaturo). V čem se igla oz. brizga za odvzem plinske razlikuje od ostalih (noter ima citrat, da kri ne koagulira; bat je perforiran, zato da gre zrak ven). Kaj vse ti pove izvid plinske (našteješ vse parametre).


Zakonodaja:
1. Opiši sekundarni nivo zdravstvene dejavnosti.
2. Pacientove pravice.
3. Vrste nadzora v zdravstvu.
Kar se zakonodaje tiče: meni se skripta z njihove spletne strani sicer ni zdela ravno vrhunec učenja (pač mi tovrstna tematika ni blizu), je pa vsekakor primerna literatura za izpit in za širjenje obzorij (tudi če pod prisilo ). Tistih 20 strani iz Onkota je bolj za gašenje požara oz. zadnjo rešilno bilko.
Tik pred izpitom smo bili zaradi raznoraznih zgodbic, kaj vse se zahteva na ustnem, vsi prisotni prestrašeni in na pol obupani, pa se je na koncu mislim da za vse dobro končalo. Vsaj moj pogovor z izpraševalko je na koncu izpadel kot ena najmanj stresnih stvari tekom študija. Največkrat se je ponavljajo vprašanje “pacientove pravice”, zato se jih splača naučiti – vseh 14!

Srečno, knapi!
(Over and out!)