Ustna vprašanja - Prof. Balažic

Prof. Balažic
21.03.2012

Profesor vam zastavi pet vprašanj, vse skupaj poteka hitro in v sproščenem vzdušju.
Vprašanja se ponavljajo, tako da si oglejte njegova stara vprašanja.
Ocene so dobre, a po novem profesor pogleda tudi kolokvije.

1. Sušenje in ohlajanje trupla
Definicija in kratka razlaga obeh pojmov. Podvprašanje pri sušenju - kako se to posebno kaže na truplu (podaljšanje dlak ter nohtov, mikrotravme postanejo vidne)

2. Subduralni hematom
Definicija, klinična slika, kakšne oblike je (polmesečast), zdravljenje (za možganski edem damo manitol, drugače pa je zdravljenje odvisno od debeline hematoma - nad neko določeno debelino se zdravi kirurško)

3. Vbodne rane
Kako izgledajo, fenomeni (mišji/podganji repek, lastovičji rep in odrgnina na hrbtni strani), kakšne so posledice (izkrvavitve, zračna embolija, pnevmotoraks,...), podvprašanja o pnevmotoraksu (najprej ventilni, nato tenzijski - ta je še posebej nevaren zaradi premika mediastinuma in pritiska na votle vene, pride do obstruktivnega šoka)

4. Zastrupitev z metanolom
Kako se kaže, predvsem je hotel slišati metabolno acidozo (ki se poskuša kompenzirati z globokim, hitrim dihanjem - Kussmaulovo dihanje) ter poškodbo mrežnice, ki vodi v slepoto.
Kako zdravimo? Acidozo korigiramo z bazami (bikarbonati), naredimo še lavažo ter dajemo antidot - etanol. Pri nezavestnem damo iv. razredčen medicinski etanol.

5. Sanitarna obdukcija
Odredi jo mrliški preglednik. Zakaj? Neznan vzrok, sum na infekcijsko bolezen ter na željo lečečega zdravnika.
Lahko jo zahtevanjo tudi svojci, takrat gre za dovoljeno sanitarno obdukcijo.