Ustna vprašanja - Prof. Ermenc

vprašanja:

- Kako zanesljivo ugotoviti sveže truplo na terenu brez posebnih pripomočkov?( 3 stvari morate povedati in sicer, da ni spremembe na koži ob dotiku vročega predmeta, z vato izvabljen negativen kornealni refleks in najzanesljivejše metoda, ki je prerez ARTERIJE in posledično ugotovljen primanjkljaj pulzacije.) Vse ostalo od začetnih mrliških sprememb(temperatura, mrliška okorelost, mrliške lise), poskusa z orošenim steklom pred obrazom, vato pred usti ter kozarcem na prsnem košu(ki je mimogrede "totengroberski" način ugotavljanja smrti), prek poslušanja srčne akcije s stetoskopom ter ekg-ja ni bilo pravilno.

-Ruptura aorte. Povedati, da v 80 procentih pride do rupture v področju istmusa, največje tveganje pa je v SISTOLI. Nastanku botrujejo zaviralne sile(trk avtomobila), ki jih povzroči SRCE zaradi nihanja. Torej od ZNOTRAJ navzven(F=m*a)

-Kaj je deontologija? deontos grško pomeni dolžnost, logos pa veda. Torej moralna dolžnost zdravnika.

-Hematom. Razložiti nastanek(top predmet pravokotno na kožo) in da spremembe barv ustrezajo kemijskim spremembam hemoglobina(hemosiderin, biliverdin, bilirubin)

-Kaj je antidot etilnega alkohola? Odgovor je, da NI antidota. Ne se zapletat, bodite prepričani v svoje znanje