Praktični in ustni: Meglič in Homan

Predbolonjski sistem.

Na pisnem nič pretresljivo novega. 30 vprašanj, v par minutah si čez, gospa Branka popravi, pokaže, kje si fulal in kaj bi blo prav.

 

Praktični pri dr. Anamariji Meglič na nefro: 10 letna deklica z AH na izključevanju/iskanju sekundarnih vzrokov za to. Docentka je megasproščena in skulirana. Tok ne komplicira, da sem imel zagovor praktičnega v družbi 4 prijetnih kolegic, ki so bile takrat na vajah (seveda je prej vprašala, če je to ok!). Preden me je spustila k pacientki je taistim kolegicam dala 5 min, da mi povedo vse, kar so one uspele izvedeti od bolnice. Tok je skulirana ženska. Pa seveda okvirno poročaš anamnezo in status in komenitraš kaj kej pomeni.
Kar se vprašanj tiče, sem dobil nekaj o vzrokih za sekundarno AH (ne pozabi koarktacije aorte pri otrocih), komplikacijah in njihovem iskanju, vzrokih za AH pri otrocih na intenzivi (tekočinsko prenalivanje, ipd.). Res nobene panike.

 

Ustni zagovor pri dr. Matjažu Homanu na gastro, ki postavlja podvprašanja in pomaga, kjer se zatakne, tako da tu ni panike. Ne zdi se mi, da se pretirano ozira na pisni in praktični del, čeprav ga ošvrkne. Ocenjuje pa kar realno glede na to, kok pokažeš in niti približno ne daje lepih ocen kartjavendan, ampak se je treba malo bolj potrudit. Je pa zelo prijazen in zaveda se, da si že na koncu faksa in te tako tudi obravnava. Pove še, da ne daje rad preveč internističnih vprašanj in se raje osredotoča na pediatrične zadeve.

5 vprašanj, dve sta standardni: 1.Celiakija in 2. oživaljanje novorojenčka/dojenčka/otroka (to si je fajn dobro pogledat, nisva se pa šla odmerkovja, ampak bolj razmerja vpihov:stisov, frekvence stisov, pa o vzrokih za potrebo po reanimaciji)

3. Najpogostejša prirojena srčna napaka? (VSD. Vse lepo piše v knjigi, priporočam povedati in vedeti kaj o  restriktivnih in nerestriktivnih VSDjih in kaj to pomeni za pretoke - smer shunta, obračanje shunta (Eisenmenger), ter kako bi se v statusu kazal nerestriktiven VSD pri nekajmesečnem dojenčku, ki je še kompenziran - hiperdinamičen krvni obtok, prekordialne pulzacije desnega ventrikla, eventuelno šum, ki se sliši nad pulmonalno zaklopko zaradi povečanga pretoka skozi DV in NE šum skozi VSD(tu so gradienti prenizki in kri "prepočasi" teče skozi), šum slišen tudi v hrbtu obojestransko -isto zaradi povečanega pretoka in relativne stenoze perifernih plj.arterij. Naprej je vprašal tudi, kako se popravljajo. Vse to piše v učbeniku, ni treba preveč komplicirat, s tem je bil več kot zadovoljen.

 

4. Avtomatizmi pri novorojenčkih (nič šokantno novega)

5. pozabil, dodam v komentar, če se mi vrne. Nič hematološkega, respiratornega, nefrološkega, prehranskega ali drugače eksotičnega.