Ustna vprašanja - Prof. Kržišnik

Ob 12h najprej odpišeš pisni izpit. Na mojem roku so bila sama stara vprašanja.

Praktični del sem opravljala na nevro oddelku pri asist. Jekovec Vrhovšek. Moj pacient je bil dvoletni fantek s tipičnimi afektivnimi napadi - ob dogodkih, ki se jih je ustrašil, je zadrževal dih in ob tem postal moder v obraz. Z asistentko sva se nato pogovarjali o razlikah z epileptičnimi napadi (epileptični nimajo "sprožilca" itd.), katere preiskave bi naredili (EEG), kako bi mamo pomirila (da gre le za funkcionalno motnjo, ki ni nevarna in bo izzvenela), kako naj se mama obnaša ob teh napadih (ignoriranje otroka, saj se sicer taki napadi potencirajo). Nato me je vprašala, kaj bi naredila, če bi z EEG potrdili epilepsijo - da bi zdravljenje uvedli ob večji frekvenci napadov. Kaj bi dala mami za preprečevanje epi napadov pri otroku doma - diazepam rektalno/midazolam bukalno. Tu me je še vprašala, kdaj apliciramo ti dve zdravili - šele 2-3 min po začetku napada in ne takoj.

Ustni pri prof. Kržišniku je potekal sproščeno. Moja vprašanja:
1. Prirojene anomalije sečil - sem jih naštela, še bolj podrobno o VUR in kateri mikroorganizmi povzročajo infekte sečil pri otrocih.
2. Zlatenice pri novorojenčkih - razdelitev, zakaj pride do zlatenice pri infektu (okužbe TORCH, kjer pride tudi do prizadetosti jeter in posledično zlatenice).
3. Kernikterus - kaj to je, zakaj nastane, katero mejo bilirubina vzamemo za nevarno (nekako 320-340 mikromol/L, je pa to odvisno od gestacijske starosti novorojenčka in se pogleda v za to narejeno tabelo).

Res prijeten izpit. Srečno !