Ustni izpit - Grošelj, Homan

Pediatrija izpit (stari program) – Grošelj Urh, dr. med. in doc. dr. Homan Matjaž, dr. med.

 

Na pisnem sem dobila eno novo vprašanje.

S katerim stanjem je povezan polihidramnij:

  1. Atrezija požiralnika
  2. Agenezija ledvic pri plodu
  3. Nekaj napačnega

 

Praktični del izpita sem imela v ambulanti na endo (Grošelj Urh).

Dobila sem 16. letnega pacienta z familiarno pogojeno nizko rastjo. Nobene panike, dr. Grošelj mi je najprej na hitro povedal anamnezo, potem sem naredila hiter status v njegovi prisotnosti in mu ob tem poročala svoje ugotovitve. Vprašal je še po DD nizke rasti in o možnostih zdravljenja, to je bilo pa to.

 

Teoretični del - doc. dr. Homan Matjaž, dr. med

Najprej je pregledal rezultate pisnega in praktičnega dela, nato pa iz glave zastavil 5 vprašanj, ob tem se je potrudil, da so zajemala različne organske sisteme.

Najpogostejša prirojena srčna napaka (VSD)

Tu se je debata vrtela predvsem okrog restriktivnega in nerestriktivnega tipa VSD, kateri je nevarnejši in zakaj (nerestriktivni, nevarnost nastanka ireverzibilne pljučne hipertenzije in Eisenmengerjevega sy), nato še malo o klinični sliki dekompenzirane srčne napake (slabo pridobivajo na teži, znaki dihalne stiske, se hitro utrudijo ob hranjenju, povečana jetra, zaradi česar dosti takih dobijo najprej na gastro oddelek), možnosti terapije (majhni VSD se včasih spontano zaprejo, če se pa ne, pa razmišljamo o katetrskem ali klasičnem kirurškem zaprtju defekta).

Kronična driska

Začela sem z definicijo kronične driske in potem z naštevanjem diferencialne diagnoze, potem me je ustavil pri infekcijskih gastroenteritisih. Zaključila sva z dehidracijo otroka – klinična slika, zdravljenje (nadomeščamo tekočino v prvi vrsti per os!!)

Tujki v dihalih

Nič pretresljivega. Prva pomoč, nato o klinični sliki (kašelj, piski, asimetrična hiperinflacija pljuč, okužba…) možnosti odstranitve, kdaj, kako, s čim.

Oživljanje novorojenčka

Kaj narediš preden začneš z reanimacijo, kdaj začneš z reanimacijo novorojenčka (srčna frekvenca 60 ali manj), razmerje vpihov in stisov… Ker o tem v knjigi ne piše nič pametnega, priporočam, da si o tem preberete kje drugje.

Vročinski krči

Razdelitev na enostavne in kompleksne, kaj je značilno za katere, kako jih zdravimo (diazepam rektalno, poleg tega daš kisik po maski, ker je med krči dihanje nezadostno – slabša oksigenacija možganov ter nižaš temperaturo).

To je to.  Izpraševalec je korekten, postavlja dobra podvprašanja, če vidi, da ti kaj ne gre potem ne dreza več v tisto smer in ni mučne tišine. Edino ocena bi lahko bila malce višja.