Ustni izpit - doc.dr.Primož Kotnik (endo)

Vlečeš "tipični" listek z vprašanji. Profesorju moj listek ni bil preveč všeč, je celo izjavil, da sem izbrala kar težkega :D Moja vprašanja so bila:

1. OŽIVLJANJE DOJENČKA

Po vrsti. Najprej preveriš odzivnost, ga narahlo streseš, razen v primeru suma na poškodbo vratne hrbtenice. Nato sprostiš dihalno pot, pri dojenčku je glava v nevtralnem položaju, ker je razmerje glava:trup večje kot pri odraslem. Nato pet začetnih vpihov, ker je najpogostejši vzrok za kolaps odpoved dihanja. Preverjanje cirkulacije, 10 sekund, pri dojenčku preverjaš na a. brachialis. Začneš z ZMS, če ni znakov cirkulacije, če je bradikarden, kar pomeni pulz pod 60/min. Tehnika dveh prstov, v spodnji tretjini prsnice, masiraš tako, da se PK ugrezne za 1/3 PK. Razmerje 30:2 za laike, 15:2 za prof. Frekvenca 100-120, samo vpihov 12-20/min. Ostalo ga ni zanimalo.

2. HIPOGLIKEMIJA - DD

Definicija, KS pod 2,6 mmol/L, Oz. pod 3,5 mmol/L pri SB. Znaki - adrenergični, nevroglikopenični. Kako ukrepaš, če je pri zavesti mu das nekaj sladkega, sicer inf. glukoze, inj, glukagena. Doze, odmerki ga niso zanimali. Kateri so antagonisti inzulina...glukagon, RH, kortizol. Pri SB je problem, ker je pankreas toliko iztrošen, da tudi glukagona ni zadosti. Vzroki za hipoglikemiji: najpogosteje pri SB, ko si predozirajo inzulin, vzroki za postprandialno hipoglikemijo in hipoglikemijo na tešče. Inzulinomi, pa nekaj o kortizolu. 

3. PRIMARNE IMUNSKE POMANJKLJIVOSTI vprašanje tusdi prof. ni bilo preveč všeč. Vzel je knjigo pediatrije in sam pogledal, kaj bi naj znali :) Osnovna razdelitev in vprašanje, kako bi pri otroku posumil na PIM - bolezen v družini, ponavljajoče se, perzistentne okužbe, neodzivne na antb., najpogosteje okužba s KANDIDO!

4. INDIREKTNA HIPERBILIRUBINEMIJA PRI NOVOROJENČKU

Bolj pogosta kot direktna. Vzroki za fiziološko: povečana razgradnja eritrocitov, nezrelost encima UDP-glukoroniltransf., vzroki za patološko: ABO, RH inkompatibilnost. Vzrok so lahko zelo redko tudi neskladja v drugih eritrocitnih antigenih, ker je znaniš še mnogo več krvnih skupin. Pa še nekaj o fetalni eritroblastozi, kako jo preprečujemo. Injekcija RH- materi v 28. tednu nosečnosti in kako se imenuje injekcija - (?) RH nekaj :D
Zdravljenje s footerapijo in pri zelo visokih vrednostih bilirubina izmenjalna transfuzija.

5. KAWASAKIJEVA BOLEZEN

Nasplošno, faze, kako poteka in zapleti anevrizme koronark - infarkt. Spremljanje - UZ koronark, EKG. Zdravljenje. 

Prijeten profesor, vzame si čas, ne zahteva nekih podrobnosti :D Zahteva, da razmišljaš malo bolj na široko, sicer pa nobenih doz zdravil itd.  

Srečno! :D