Ustni izpit - prof.Paro, doc.Rus

Še moja izkušnja z zadnjim izpitu na faxu. Začne se ob 12ih, mi pa smo imeli 15 minutno zamudo. Z izpitom sem končal pred 3jo. Očitno je treba še enkrat poudariti, da so na pisnem izpitu tudi minus točke, ker oba kolega, ki sta pisala z mano, tega nista vedela. Na pisnem izpitu sem imel 2 novi vprašanji. Prvo je bilo:

Vročinski krči, kdaj?

a.) po 3 dneh b.) po 3 letih c.) se ne spomnim več, vem pa da a ni prav...

Drugega vprašanja se tudi ne spomnim.

 

Praktični izpit - doc. Rus

Docentka je zelo prijazna. Imel sem 4,5 letno deklico s ponovitvijo UTI. Docentka je v prostoru ves čas pregleda, pomaga, če kaj zabluziš, in sproti komentira. Je tudi pomagala umiriti deklico za pregled, ker se me je precej bala in na začetku ni želela sodelovati. Za anamnezo sem se pogovarjal z mamo, pri statusu pogledaš tudi ušesa z otoskopom in orofarinks s pomočjo palčke (čeprav pri meni deklica tega ni dovolila). Nato sledi pogovor z docentko. Želela je vedeti, katere preiskave bi pri sumu na UTI opravil nekje na periferiji, kjer imaš dostop samo do osnovnega laboratorija, nato pa še na splošno o vročinskih stanjih. Posebej je želela vedeti, zakaj moramo pri otroku z vročino pregledati tudi kožo celega telesa - pri meningitisu je lahko prisotna purpura in tega ne smeš prezreti. Razlika med purpuro in izpuščajem je v tem, da purpura ob pritisku ne pobledi.

 

Ustni izpit - prof. Paro

Tudi zelo prijazna izpraševalka, vprašanja pa so bila anemije, razvojni mejniki (kdaj se vsede, kdaj shodi, kdaj spregovori,...), oživljanje, vse skupah cca 1/2 ure in na koncu lepa ocena.